Google Analytics İzleme

17 Nisan 2013

Sektörel - Borsa İstanbul, teknolojisini para vermeden yenileyecek

...
...
İMKB yeni adıyla Borsa İstanbul (kısaltılışı BIST yazılıyor, BİST diye okunuyor) ilk iş olarak rakipleri ile arasındaki teknoloji uçurumunu kapatacak. Borsa 1999’a kadar en ileri konumda iken takip eden yıllarda siyasi ve iktisadi krizlere yönetimlerin aymazlıkları eklenince çağın gerisine düşmüş. Mesela son iyileştirmeler yapılmadan emir işleme kapasitesi saniyede 2 bin 500 imiş. Şimdi 5 bine çıkarılmış. BIST Başkanı Turhan, gelişmiş borsalarda 200-250 bin emir saniyede veriliyor iken elde edilen mesafeye sevinemediklerini söyledi. Gelişmekte olan piyasalar arasında ise BIST 8. sırada. Gecikme süresi diye bilinen emir verildikten sonra işlemin gerçekleşmesi arasındaki süre de haliyle uzun. En iyi süre 76 mikro saniye ile İsviçre Borsası’nda. Bizim borsada aynı süre 500 mikro saniye (saniyenin milyonda biri). Hedef 100 mikro saniyeye çekmek. Teknoloji tarafındaki sıkıntılar bununla da sınırlı değil. Aracı kurumların emirleri göndermek için dünyada ortak kullandıkları sistem Türkiye’de mevcut değil. Bu yüzden yurtdışından gelen işlem emirlerinde tıpkı Türkiye’den Amerika’ya adaptörsüz giden birinin telefonuna uygun priz ararken yaşadığı şaşkınlığın katbekatı yaşanıyor. Mevcut yatırımlarla önümüzdeki 4 yıl kurtarılmış gibi. Ocak 2012’de başkanlığa atanan Turhan, ekibi ile günde 12 saatten daha fazla çalışarak Borsa’yı yolda bırakmayacak acil müdahalede başarılı oldu.
....
....

İbrahim Turhan, üç konuda stratejik ortaklığa açık olduklarını ifade etti. Birincisi yukarıda hali pür melalini özetle aktardığım teknolojik altyapıyı, yazılım ve işletim sistemini yenileyecek şirketlerle görüşülüyor. Pazarlığın kilit cümlesi şu: “Bizden para istemeyin, sizi Borsa İstanbul AŞ’deki yüzde 40,5’lik payımıza ortak edelim.” Yazılım kaynak kodları verilecek. Uygulama ve uyarlamanın her safhasında BIST’in bilgi işlem uzmanları yer alacak. Böylece kodlara hakim olunacak. Yazılımın bölgesel satış hakları da Borsa İstanbul’da olacak.
‘SİZ BİZİMLE DALGA MI GEÇİYORSUNUZ?’
Uzay ve savaş teknolojisinde kullanılan sistemlerle aynı özellikte sistemlerden bahsediyoruz. Bu sahada dünyada çok az şirket var ve her biri dev. Mart 2012’de müzakereler başlamış. Turhan, ilk günkü bakış ile bugün gelinen noktayı şöyle dile getirdi: “Heyetlere bu şartları söylüyoruz. Güleni, ‘dalga mı geçiyorsunuz! Bizim teknolojimizi bize satmaya çalışıyorsun’ diyeni çok gördüm. Ama bölgenin ve bizim potansiyelimizi anlattık. Şu an bütün şartlarımızı kabul ettiler. Seçim hakkı artık bizde.”
...

Alıntı:
http://www.zaman.com.tr/ekonomi_borsa-istanbul-teknolojisini-para-vermeden-
yenileyecek_2077151.html



Hiç yorum yok: