Google Analytics İzleme

17 Aralık 2012

Sektörel - Yazılım sektörü 4 yılda yüzde 75 büyüdü


Yerli yazılım sektörü, son 4 yılda yüzde 75 büyüyerek 2011 sonu itibarıyla 3,1 milyar liralık büyüklüğe ulaştı. Sektörün bu yılsonu itibarıyla büyüklüğünün 3,5 milyar lirayı aşması bekleniyor.

Türkiye'de yazılım yapan firmaların yüzde 46'sı İstanbul'da, yüzde 20'si de Ankara'da faaliyet gösteriyor. Ankara'da güvenlik ve savunma yazılımları ile kamu sektörüne yönelik yazılım geliştirme hizmetleri sunan firmalar çoğunlukta bulunuyor.

İstanbul'da ise sistem yazılımları, mobil yazılımlar ve uygulama yazılımları üreten firmaların ağırlıklı olduğu görülüyor. İzmir ise daha çok uygulama yazılımı üretiyor. Söz konusu şirketler 50 ülkeye ve 12 serbest bölgeye yazılım ihracatı gerçekleştiriyor. Geçen yılsonunda yaklaşık 265 milyon dolar olan yazılım ihracatının bu yılsonunda 500 milyon dolara ulaşması bekleniyor.

Türkiye'de bilişim sektöründe ürün geliştiren firmaların neredeyse tamamı iç pazar taleplerine karşılık vermek için ortaya çıkan bağımsız yerli firmalar. Dolayısıyla iç pazar talepleri, bu firmaların faaliyet alanlarını belirliyor. Sektörde yazılım ürünü geliştiren firmaların neredeyse yüzde 50'si imalat, otomasyon ve yönetim alanında hizmet veriyor.

''Yazılımda mühendislik gücü olarak Avrupa'da ikinci sıradayız''

Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD) Yönetim Kurulu Başkanı Doğan Ufuk Güneş, yaptığı açıklamada, yazılım sektörünün gelişimi için öncelikle yerli yazılımlar ve uygulamaların özendirilmesi gerektiğini ifade ederek, ''Kamunun eşit seçenekler arasında yerli yazılıma pozitif ayrımcılık yapması sağlanmalı'' dedi.

Yerli yazılım sektörü olarak kendilerine çok güvendiklerini belirten Güneş, Türkiye'nin yazılım alanında mühendislik gücü olarak Avrupa'da ikinci sırada yer aldığını söyledi. Şu anda yazılım ihracatı konusunda Almanya ile ciddi görüşmeler içerisinde olduklarını dile getiren Güneş, ''Kamuda yerli yazılımların kullanılması bizim bu çıkışımızı güçlendirecek, adeta bize lig atlatacak'' diye konuştu.

Kaynak:
http://www.borsagundem.com/haber/4-yilda-yuzde-75-buyudu/124233


Hiç yorum yok: