Google Analytics İzleme

05 Ocak 2013

Sektörel - Şehir dışına teknopark yapanlar boşuna uğraşıyor


BTK Başkanı Tayfun Acarer, teknoparkların şehir dışına kurulmasına tepki gösterdi. Acarer, “Bu gibi merkezler mühendislerin rağbet göstereceği şekilde konuşlanmalı.” dedi.

Gayri safi milli hasılasının sadece binde 8’ini araştırma geliştirmeye (Ar-Ge) ayıran Türkiye, son yıllarda bu alandaki yatırımları artırmak için kapsamlı adımlar atıyor. Özellikle teknoparklarda Ar-Ge çalışmaları yapan şirketler birçok masraf ve vergiden muaf oluyor. Bu da yeni teknopark merkezleri açılmasını teşvik ediyor. Ancak bu merkezlerin birçoğu şehir dışına kurulunca, kalifiye eleman sıkıntısı baş gösteriyor. Teknokentlerde görev yapacak üst düzey mühendis ve yöneticiler uzaklığı göz önünde bulundurarak çalışmayı reddediyor. Söz konusu durumun ciddiyetini göz önünde bulunduran Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer de, şehir dışına teknopark yapanların boşuna emek sarf ettiklerini söyledi.

    Vodafone Türkiye’nin inovasyon üssü Oksijen Ar-Ge’nin yeni merkezinin İTÜ Ayazağa Kampüsü Teknokent Binası’ndaki açılışında konuşan Acarer, katma değerli hizmetler ortaya koyan bu üslerin çalışacak mühendis ve yöneticilerin rağbet göstereceği şekilde konuşlanması gerektiğini söyledi. Vodafone Türkiye’nin internet servis sağlayıcı gibi çalışmaya başladığını anımsatan Acarer, “Şimdi onun ötesinde Türkiye’nin en büyük Ar-Ge merkezlerinden birine sahip oldu. 10 sene önce sadece mobil işletmeci olarak tanıdığımız Vodafone, 308 tane Ar-Ge elemanı çalıştıran, mühendislerinin tamamı Türk olan ve 400’den fazla proje üretebilen bir kuruluş haline geldi.” diye konuştu.

    Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray ise Oksijen Ar-Ge’nin mobil iletişim inovasyonunda pek çok ilke imza atmış ve sadece Türkiye’de değil dünyada kendisini tescil ettiren bir merkez olduğunu söyledi. Timuray, bu merkezin yalnızca Türkiye operasyonları için değil, aynı zamanda Vodafone Grubu için de inovasyon ürettiğini aktardı. Toplantı sonrasında sektörle ilgili soruları cevaplayan BTK Başkanı Acarer, 4G ihalesiyle ilgili, “Kararı siyasi otorite verecek. Bakanlık 17 Ocak’ta bir ihale yapacak. Mobil kapsamanın olmadığı 2 bin 128 yer var.”dedi. Bilişim sektörü hacminin e-ticaret dahil, 2011 sonunda 40 milyar dolar olduğunu aktaran Acarer, 2012’de ise en az yüzde 10 büyüme hesaplandığını hatırlatarak, “Bu da hacmi 44 milyar dolara ulaşacak demek. 2013’te sektör yüzde 10 civarında büyür.” diye konuştu.

EN BÜYÜK TEKNOPARKLAR

İsmi                                                                    Şehir

TÜBİTAK Marmara Teknokent                          Kocaeli

İTÜ Arı Teknokent                                              İstanbul

Hacettepe Üni. Teknokent                                   Ankara

İzmir Teknopark                                                  İzmir

ODTÜ Teknokent                                               Ankara

Bilkent Siberpark                                                 Ankara

Yıldız Teknik Üni. Teknokent                   İstanbul

Uludağ Üni. Ulutek Teknokent                            Bursa


Alıntıdır.


Hiç yorum yok: