Google Analytics İzleme

04 Ekim 2010

Sektörel Networking: Sektörünüzde Çevre Edinmek Kazandırıyor!

Çalıştığınız firmanın yer aldığı sektörde ya da uzmanlık alanınızdaki profesyonellerle tanışmanın ve onlarla iş bağlantıları kurmanın neden ve ne kadar önemli olduğunu hiç düşündünüz mü?

Business Networking Akademi® bünyesinde gerçekleştirilen networking araştırma, seminer ve tanışma seanslarında halen birçok profesyonelin   “networking yapmak” ve “çevre edinmek” ile “satış yapmak” kavramlarını karıştırdığı gözlemlenmiştir. Bu doğrultuda, çalışanlar, sektörel ilişkilerini güçlendirebilecekleri organizasyonları,  “gitmeye değer mi, değmez mi?” ve “iş çıkar mı,çıkmaz mı” gözlüğüyle yargılayabiliyor. 

Satış elbette önemlidir. Ancak satış, networking’de bir sonuçtur! İyi ilişkilerin sonucu…

Sektörel toplantılara katılmayı engelleyen başlıca tereddütler ve kişinin kendisine yönelttiği sorular şunlardır:
- “Sektörümdeki kişilerle neden buluşmalıyım? Bildiğim şeyleri yeniden duymak için mi?”
- “Benle aynı sektörde olan kişilere nasıl satış yapabilirim? Bu toplantı sohbetten ileri gidemez!”
- “Tanıdığım insanları tekrar tekrar görmek… Nasıl bir fayda olabilir ki?” vb.

Oysa herhangi bir sektörde kurulan networklerin (fayda ağları) doğurduğu önemligüç ve avantajlar vardır:
1) Deneyimler: Aynı sektör içinde dahi farklı uzmanlık alanları bulunur: Pazarlama, satış, finans ve bilişim gibi… Gelecekte girişimci ya da yönetici olmak isteyen biri, bu alanların hepsiyle ilgili fikir sahibi olmalıdır. Sektörel networkler farklı altyapı ve deneyimli kişileri bir araya getirerek değerli bir bilgi ve deneyim (know-how) bankası oluşturur.
2) Kariyer Fırsatları: Etkili networklerde yer alan firmalar bünyelerinde açılan pozisyonlar için ilan vermeden önce “tanıdıkların” önerilerine yani referanslara yönelirler. Bu da, gerek iş arayanlar gerekse işverenler için önemli bir “eşleşme” platformu demektir. 
3) Birbirini Tamamlama: Bir firmanın her şeyi kendi bünyesinde yapması günümüzde artık mümkün değildir. Marka ortaklıkları ve konsorsiyum çalışmalar her geçen gün artmaktadır. Aynı sektördeki firma yöneticileri birbirlerini daha yakından tanıyarak normal şartlarda “tekil” olarak kazanamayacakları projeleri, birlik içerisinde başarıyla hayata geçirebilirler.
4) Trendleri Takip: Sektörel buluşmalarda rekabet ve ürünlerle ilgili en son haberleri ve gelişmeleri birinci elden öğrenebilirsiniz.
5) Risk Yönetimi: Çok bilinen bir araştırma, mutlu bir müşterinin olumlu deneyimini üç kişiyle paylaşırken mutsuz olanın en az 10 kişiye anlattığını gösteriyor. Bu deneyim sektörünüzde yaşanan iyi ve kötü deneyimler için de geçerli olacaktır. Ödemesini gerçekleştirmeyen bir müşterinin bilgisini onunla çalışmaya başlamadan sektörel networkünüzden öğrenebilir ve gerekli önlemi alabilirsiniz.
6) Ortak Güç: İyi tanıdığınız ve paslaşabileceğinize inandığınız meslektaşlarınızla gerçekleştireceğiniz yurtdışı ve yurtiçi resmi ziyaretlerde bir güç birliği oluşturabilirsiniz. Her zaman, bir firma yerine birçok firmanın oluşturduğu yapı güçlü bir holding algısını yaratacaktır. Bu da, birçok fırsata birlikte ulaşmanızı sağlayabilir.
7) Ortak Hizmet Merkezi: Yurtdışında Shared Service Center olarak da bilinen bu yaklaşımla, her firmanın ayrı satın alacağı hizmetlerin bir bölümü ortak olarak kullanılır. Bu da önemli finansal ve yönetimsel kazanç sağlar. Mesela her firmanın ayrı nakliye aracı olması yerine, ortak çalışma ve kullanım planlamasıyla üç-dört firma bir araç kullanır. Bunun gibi örnekler ancak farklı sektörlerdeki profesyonellerin birbirini daha yakından tanıması, konuşması ve güvenmesiyle gerçekleşebilir.
8) Çevre Edinme: Herkes ortalama 200 kişi tanıyor. Sektörünüzdeki bir profesyonel aracılığıyla tanıştığınız yeni biri, size birçok yeni kapı açabilir. Yani, referans ağlarıyla (tanıdığınızın tanıdıkları) yeni fırsatlar yaratabilirsiniz.
9) Tanınma: Networking’de tanışma ve tanıştırmaların bir sonucu tanınmanız olacaktır. Bu da yine akla ilk gelen firma ve kişi olmanızı sağlayacaktır.
10) Rahat İletişim: Yeni kişilerle tanışma süreci birçok kişi için sancılıdır: karşınızdakinin nasıl bir olduğunu bilmezsiniz, konuşacak konu bulmakta zorlanırsınız, vb. Oysa bulunduğunuz sektörle ilgili anlatacağınız ve soracağınız o kadar çok şey vardır ki! Empati kurmak yani karşınızdaki kişinin yerine kendinizi koyup onu dinlemek ve anlamak kolaylaşır. Bu da etkili networking için çok değerlidir.

Türkiye’de “Sektörel Networking”in önemi ve konuyla ilgili farkındalık her geçen gün artmaktadır. Bu çalışmalarla ilgili üç başarı hikayesini paylaşarak bu bölümü noktalamak istiyorum:
- Mudo  erkek marka yöneticisi Onur Özistek, Hazır Giyim ve Perakende Network (HGPN)’ü kuruyor. Kısa bir süre içinde 3000 kişiye yaklaşan grup, tekstil sektöründeki birçok firmanın destek ve sponsorluğunu alıyor. İş ilanları grup içerisinde uçuşuyor ve HGPN katılımcıların kariyerini değiştirecek bir güce ulaşıyor. Yeni iş ve fikir ortaklıklarını tahmin edebilirsiniz…
- Internet girişimleri denildiğinde akla Burak Büyükdemir ve eTohum networkü geliyor. Bu platform,  Internet üzerindeki yenilikçi fikir sahiplerini melek yatırımcılarla buluşturuyor. Bu networkdeki profesyoneller düzenli olarak bir araya gelip ortak projelerle Türkiye’nin resmen online trendlerini beliyorlar.
- Sosyal medya da iş ve sosyal yaşantımızı derinden değiştiren bir sektör oldu. Bu sosyal networkleri duyuyor ve sürekli kullanıyoruz. Ancak çoğu zaman bu dijital dünyaların da yerel ofisleri ve yöneticileri olduğunu unutuyoruz. XING Türkiye bu konuda önemli bir istisna… Pelin Ayan dünya’da 9 milyon üyeye ulaşan XING Türkiye’nin Pazarlama Direktörü. XING Türkiye platformuna her gün yeni bir sektörel grubun kurulması ve ilgili profesyonellerin yeni networkler oluşturması için yorulmak bilmeden koşuyor… Pelin Ayan ve ekibi. Sonuç: XING Türkiye ve sektörel networkler 2009 senesinde dünyadaki en fazla büyümeyi kaydediyor!

Bundan 20 sene önce “networkler”, il ve ilçelerin harita üzerindeki hayali çizgileriyle tanımlanırken, bugün “networkleri” birbirini yakından tanıyan kişilerin oluşturduğu ortak ihtiyaç ve fayda ağları belirliyor.


Ertuğrul Belen

Alıntı: İşte İnsan

Hiç yorum yok: