Google Analytics İzleme

06 Haziran 2010

NoSQL Giriş ve MongoDB

NoSQL, isminden de anlaşılabileceği gibi SQL kullanılmadığı veritabanlarına verilen genel bir isimdir. Genelde ORM ile karıştırılmaktadır. NoSQL, işişkisel veritabanlarına (RDMS) alternatif bir tekniktir.

ilişkisel bir veritabanında (RDMS), tablolar oluşturur, tabloları birbirleriyle ilişki kurarak, join, kartezyen gibi SQL cümlecikleriyle kullanırız. Bunun birçok faydası vardır. Hatta yazılım geliştirirken, SQL den kaçınmak maksadıyla, ORM aracları geliştirilmiştir. Bu sayede, veritabanında yer alan tablolara, nesne gözüyle bakılabilmiş, OOP mantığıyla üzerinde işlem yapılabilmiştir.

NoSQL ise böyle birşey değildir. ORM araçları, sizin bir nesneye set ettiğiniz değerleri, SQL cevirerek, sizin SQL ile uğraşmanızı engellemiş olurlar. NoSQL veritabanları dağıtık bir mimari ile oluşturulmuş olup, yarının teknolojisi olarak görülmektedirler. Google’ın BigTable, Amazon’un Dynamo, Facebook’un Cassandrabu tür birer veritabanlarıdır.Bu üç veritabanı da PB boyutunda veri tutmak için geliştirilmiştir. Ben bunlardan konfigurasyon acısından daha kolay yapılan döküman tabanlı bir veritabanı hakkında bilgi vereceğim: MongoDB.

MongoDB, 10gen tarafından geliştirilmiş, döküman tabanlı bir NoSQL veritabanıdır. Bubağlantıdan işletim sisteminize göre indirebilrisiniz. Eğer Ubuntu/Debian kullanıyorsanız, bu adresten nasıl kurabileceğinizi bakabilirsiniz.

Alıntı: http://rayyildiz.com/2010/05/nosql-giris-ve-mongodb/


Hiç yorum yok: