Patronunuzun gözünde iyi bir izlenim bırakmak için neler yapmalısınız?
HowStuffWorks isimli sitede yer alan habere göre, sadece Amerika'da Haziran ayı itibariyle 14, 6 milyon işsiz yetişkin var. Böyle bir durumda yeni bir iş bulduğunuzda ilk gün davranışlarınıza çok dikkat etmelisiniz. İşyerinde başarılı bir iş günü için 10 tavsiye:
1. Açık olun: Müdürleriz aklınızdan geçen düşünceleri okuyamaz ve aynı şekilde siz de onların düşüncelerini okuyamazsınız. Açık iletişim başarılı iş ilişkisi için zorunludur. Bazı müdürler müşteri ilişkileri, proje yenilemeleri, oluşan problemler gibi her şey hakkında bilgilenmek ister. Patronunuzun iletişim beklentileri ile yönetim tarzını belirleyin ve işe başladığınız ilk haftalarda bunları iyice kavrayın, buna göre davranın.
2. Susun ve dinleyin: Belki patronunuz sizi mevcut iş kültürüne değişiklikler eklemek ya da yeni bir bakış açışı, yeni fikirler getirmek için işe almış olabilir. Maalesef birçok ofis kötü bir şekilde ayrılmış odacıklardan oluşuyor. Bu nedenle dünyanın en iyi fikrine sahip bile olsanız, bunu ilk gün saklayın, açıklamayın. İnsanların güvenini kazanmak için en iyi yol onları dinlemektir. Onların görüşlerine saygı gösterin ve fikirlerinizi sunmadan önce geri bildirim araştırması yapın.
3. Bilmiyorsanız sorun: İlk günlerde yeni işinizde birçok şeyi bilemeyebilirsiniz. Patronunuz size bir görev verirse, ilk görüşme boyunca tüm detayları doğru olarak almaya çalışın. Daha sonra bir yerde tıkanırsanız patronunuza sormaya çekinmeyin.
4. İlk başlarda kendiniz olmayın: İlk iş gününüz için anahtar kelime kısıtlamadır. Doğal olarak çok enerjik bir yapınız varsa, ilk günlerde sakin davranın ve insanları korkutmayın. Tam tersi yapınız çok yavaş ise kendinize gelmek için fazladan birkaç fincan kahve için. Eğer patronunuz sizden tüm gün fotokopi çekmenizi ya da Outlook takvimini güncellemenizi isterse sızlanmadan size verilen işi yapın.
5. Notlar alın: İlk gün sunum ve toplantı kasırgasıyla dolu olabilir. Adı Ahmet olan 4 farlı kişiyle tanışabilirsiniz. Mutlaka yanınızda küçük bir not defteri olsun. Daha sonra memnun kalacağınız notlar alın. Örneğin, fotokopi makinesinde kağıt sıkışması sorunu çözmek için basit 30 adımı bu deftere kaydedin. İsimler ve görevler de not almanız gereken en önemli konulardır. İnsanlar daha sonra karşılaştığınızda isimlerinin hatırlanmasından hoşlanırlar.
6. Uygun kıyafetler giyin: İş görüşmesine gittiğiniz zaman, çalışanların neler giydiğine dikkat edin. Her ofisin, işyerinin kendine özgü giyim tarzı vardır. Eğer görüşme günü insanların ne giydiğini hatırlamıyorsanız, işyerinin insan kaynakları temsilcisini arayıp onun fikirlerini alabilirsiniz.
7. Ev ödevinizi yapın: İlk günde patronu etkilemenin yüzde 100 garantili yolu, şirketin ne yaptığını anladığınızı göstermektir. Burada internete teşekkür etmelisiniz. Çalıştığınız şirketin ve müşterilerinin web sitesi ile bunlarla ilgili yayınlanan son makaleleri ve haberleri inceleyin. İşe bilgilenmiş olarak gidin.
8. Yanınıza öğle yemeğinizi alın: Her ofisin öğle yemeği kültürü farklıdır. Sadece şanslı birkaç çalışan lezzetli bir yemek yiyebilir.İlk gününüzde patronunun davetlisi olarak yemeğe de çıkabilir ya da tüm günü aç da geçirebilirsiniz.
9. İşe başlamadan önce işe gidiş yolunuzu iyice öğrenin: İşe ister arabanızla, bisikletinizle ya da otobüsle gidin, ilk gün öncesinde işe geç kalmamak için bir test sürüşü yapın. Eğer işe toplu taşıma aracıyla gidecekseniz otobüsün ya da metronun kalkış ve varış saatlerini öğrenin. Evden çıkıp işe gitme sürenizi hesaplayın ve buna bir 10 dakika ekleyin. İlk günde işe erken gitseniz de bir şey kaybetmezsiniz.
10. Büyük gün öncesinde iki haftalık uykunuzu alın: İlk iş gününde düzinelerce yeni insanlar karşılaşırken uyanık, parlak ve keskin bakışlara sahip olmanız önemlidir. Düzenli çalışma saatlerine alışmanız için vücudunuzun kendini eğitmesi gerekiyor. Uzmanlar, erken yatıp kalkmaya alışmak için 2 hafta gerektiğini söylüyorlar. Bu sisteme uyarsanız, iç saatiniz saatinizin alarmına uyum sağlayacaktır.
Alıntıdır
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder