C#, .NET, .Net Core
ASP.NET MVC, ASP.NET Web Forms, ASP.NET Core
HTML 5, CSS 3, Javascript, jQuery, Bootstrap
Entity Framework, NHibernate, Dapper
Sql Server, MySql, Oracle
Windows Server, Ubuntu, Debian, Pardus
Xamarin Forms, Android Studio
--- The future of the open web platform is looking very bright!
--- .NET is a free, cross-platform, open source developer platform for building any app.
Google Analytics İzleme
09 Kasım 2012
İş Hayatı - Yazılım Geliştirme ve Ustalık
Ülkemiz yazılım sektöründeki başarı oranlarının Agile yazılım geliştirme yaklaşımlarının uygulanmasıyla, global durumda da olduğu gibi, artışa geçtiğini Agile Turkey’in yaptığı Türkiye’de Yazılım Üretkenliği Raporu’n dan biliyoruz. Bununla beraber Standish Grup’un 2012 yılında yayınladığı rapor da waterfall süreçlerin başarı oranlarının %14’lere gerilediğini, Agile süreçlerin başarı oranlarının ise %70 oranlarında olduğunu söylüyor. Tabii buradan kalan kesimin değişimde zorlanan hantal ya da ısrarcı yapılar olduğunu belirtmekte fayda görüyorum.
Ülkemizdeki durum her ne kadar iyiye gitse de kurumsal şirketlerin IT yapılarının gelişmekte zorlandığını ve değişime direndiklerini biliyoruz. IT birimlerinin gelişiminin olmazsa olmazlarından Yazılım süreçlerini iyileştirmenin başarıyı arttırdığını biliyoruz ancak başarıyı sürekli hale getirebilmek de başarıyı arttırmak kadar önemli ve gerekli. Bunun için içinde bulunduğumuz sektörün gerçeklerinin kabul edilmesi gerekiyor. Bu gerçeklerden bir tanesi de yazılım geliştirmenin bir meslek olarak ele alınması gerekliliği.
Çoğu şirkette yazılım geliştirme ‘kariyere başlangıç’ olarak görülüyor. Hatta üniversite etkinliklerinde ögrencilere kariyer hedefleri sorulduğunda genelde alınan cevap ‘üst düzey yönetici olmak’ oluyor. Bunun önemli 2 nedeninin toplumumuzda insan yöneticisi olmanın konumu ve alınan maaştan dolayı promote edilmesi olduğunu düşünüyorum. Oysa proje yönetmek, süreç yönetmek başka bir iş, yazılım geliştirmek başka bir iş. Kaldı ki batıda proje yöneticiliği ve yazılım geliştirme farklı lisans programları olarak karşımıza çıkıyor. Bahsettiğimiz yöneticiler de genelde senior yazılımcılar oluyor, "işin mutfağından" geliyorlar! Bu da şirketin yönetici edinmek için iyi bir developer’ını kaybetmesi ve kötü bir yönetici kazanması anlamına geliyor.
Bu durumun oluşma nedeninin şirketlerin maaş ve ödül politikası olduğunu belirtmştim. Genelde çizilen yol, yazılımcı-ara kademe-yönetici şeklinde gelişiyor. Batıya bakıldığında ise durum çok farklı. 50-60 yaşlarında kişilerin test yaptığını, yazılım geliştirdiğini görüyoruz. Genelde “Bu yaşta hala yazılım mı yapılır?” gibi bir soru akıllara gelir. Nasıl ki doktor, avukat 50-60 yaşında işinin ustası oluyor, müdür ya da yönetici olmuyorsa yazılım uzmanı da ustalaşmalı.
Çalışanın mesleği daha çok maaş alabilsin diye değil yetkinliklerine göre değişebilmeli. Yani bir developer bir proje yöneticisinden yüksek maaş alabilmelidir ki yazılım ustalası hala yazılım yapıyor olabilsin. Şirketine ve ülkeye daha kaliteli, daha değerli ürünler üretebilsin. Sektörde kalifiye iş gücü oluşsun.
Sonuç olarak, yazılımı meslek haline getirmek ve geliştirmek başarı oranlarını, sürekli iyileştirmeyi ve Türkiye’de olmaz diye düşündüğümüz teknolojilerin/projelerin geliştirilme olasılığını artırabilmemiz için önemli bir adım olacaktır. Bunun için de şirketlerin maaş ve ödül politikalarından, lisans programlarına kadar değişim gerekliliğini hissettirmek gerekiyor.
Ahmet Akdağ, Kurucu Ortak, ACM
Kaynak:
http://www.agileturkey.org/Kaynaklar/Makale/Yazilim-Gelistirme-ve-Ustalik
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder