Google Analytics İzleme

31 Mayıs 2013

Türkiye Yazılım Kalite Raporu yayınlandı

turkey-software-quality-report2006 yılında yazılım testi ve kalite alanında dünyanın en saygın gönüllü organizasyonu olan ISTQB‘a (International Software Testing Qualifications Board) bağlı olarak kurulan Turkish Testing Board, (TTB) günümüzde Türkiye’de yazılım testi ve kalitesi alanında yaptığı çalışmalarla dikkat çekiyor. Son olarak uzun yıllardır organize edilen TestIstanbul, geçtiğimiz hafta içindedüzenlenmişti.
Her yıl düzenli olarak etkinlikler düzenleyen kurum, aynı zamanda Turkey Software Quality Report(TSQR) adında da bir rapor yayınlıyor. Bu yazının konusu ise söz konusu raporun 2013-2014 versiyonu.
Yazılım testi konusu dünya çapında teknoloji şirketleri için oldukça büyük bir mesai sebebi. Ülkemiz ise yazılım testi konusunda hem yeterli sayıda tecrübeli çalışan hem de şirket bilinci olarak henüz yeterli seviyede değil. Durum böyleyken gelin TSQR 2013-2014′e beraber göz atalım. 
10 ayrı sorudan oluşan rapor, Türkiye’de yazılım testi konusunda faaliyet gösteren firmaların bu sorulara verdiği yanıtları kapsıyor. Bu arada sorularda birden çok seçeneğin işaretlenebileceğini de belirtelim.

Şirketlerin yarısına yakını çalışanlarını yazılım testi konusunda eğitmek için sertifika programlarını tercih ediyor

tester-egitim
Sorular arasında en çok dikkat çekenlerden biri, şirketlerin yazılım testi alanında çalışan elemanlarını teknik olarak daha ileriye taşımak için tercih ettikleri yollar. Örneğin şirketlerin yüzde 85.7‘si eğitim, yüzde 46‘sı sertifika programı, yüzde 31.7‘si ise konferansları tercih ediyor. Diğer bir soruya göre ise en çok kullanılan test tekniği yüzde 76.2‘lik bir oranla use case.
Mobil platformlar hayatlarımızın önemli bir parçasını oluştururken bu platformlara yazılım geliştirmenin en büyük sorunlarından biri de kuşkusuz test. Çok sayıda farklı cihaz, çözünürlük ve işletim sistemi ile beraber çalışmak tahmin edebileceğiniz gibi en temel problem. Rapora bakacak olursak da yüzde 54 ile birinci sırayı bu madde alıyor. Diğer seçenekler de dolaylı yoldan da olsa bahsettiğimiz cihaz, çözünürlük ve işletim sistemi farklılıklarıyla ilgiliyken yüzde 38 ile güvenlik ve yüzde 27 ile mobilde otomasyon araçlarının eksikliği dikkat çekici.

Test süreçlerinde herhangi bir bulut çözüm kullanmamam oranı yüzde 60′ın üzerinde

bulut-bilisimDikkat çeken bir diğer soru da Türkiye’deki şirketlerin test süreçlerinde bulut bilişim çözümlerini kullanma tercihleri. Rapora göre test ortamı yönetimi konusu yüzde 20.6 ile en çok bulut bilişimden yararlanılan başlık olurken hemen arkasından yüzde 19 ile test verisi yaratılması geliyor.
Raporla ilgili sizlere aktarmak istediğimiz son soru ise şirketlerin yazılım testi için projelerde hangi pozisyon ya da pozisyonları kullandıkları. Verilen yanıtlara göre test mühendisleri ve uzmanları yüzde73 ile birinci sırada. Bunun yanında iş analistleri yüzde 49, yazılımcılar ise yüzde 30 ile test için tercih ediliyor. Son kullanıcılar da yüzde 17.5 ile listede kendilerine yer bulmuşlar. :) Test işleminin outsource edilen bir ekip tarafından gerçekleştirilme oranı ise 12.7.
Söz konusu raporu buradan indirebilirsiniz.

Alıntıdır:
http://www.webrazzi.com/2013/05/30/turkiye-yazilim-kalitesi-raporu/

Hiç yorum yok: