Google Analytics İzleme

27 Mayıs 2011

SharePoint 2010 ULS log viewer

Sharepoint 2010 içinde oluşan hataların detaylarını hızlıca görmek için çok işe yarayan bir programdır.

If you are a SharePoint 2010 Admin, sooner than later you will run across issues that require debugging. You may struggle with configuring a service in Central Admin or just receive a report from a site collection or site admin that they encounter an error message with a funny correlation ID and a request to debug using SharePoint Foundation. Your best friends here are the SharePoint 2010 log and a good log viewer.

SharePoint 2010 logs are located in the SharePointRoot\logs folder. SharePointRoot is also called Hive 14 (as in Hive 12 in 2007, and probably they skipped 13 on purpose). The path to SharePointRoot is C:\Program Files\Common Files\Microsoft Shared\Web Server Extensions\14 and logs are in C:\Program Files\Common Files\Microsoft Shared\Web Server Extensions\14\logs

For a log viewer, the traditional tool is ULS viewer is a great tool (you can use Notepad if you prefer to suffer) and is available for free from http://archive.msdn.microsoft.com/ULSViewer.
ULS can read logs from their location (files), from the clipboard or in real time (record, pause). It has powerful filtering and several display options (see an article that explains ULS). You need to run it as Administrator.
Other log viewing tools exist like http://sharepointlogviewer.codeplex.com/ and a recent tool at http://splogviewer2010.codeplex.com/
It should be noted, though, that some errors may not make it to the SharePoint logs – especially administrative tasks. In such cases, you should also check the Windows server event log and the MS SQL server logs.

Kaynaklar:

26 Mayıs 2011

SharePoint Designer 2010 ile External Content Type ve External List Oluşturma



Aşağıdaki videoda BCS servisinde kullanılan dört kimlik yönetimi detaylıca ve resimsel gösterim olarak anlatılmaktadır. Group ve Individual kavramı gösterilmektedir. Herbir kimlik yönteminin avantajları ve dezanavantajları gösterilmektedir.

In SharePoint Designer 2010, you can create an external content type to display data from an external SQL database in an external list in the browser. Learn about the different authentication modes you need to consider for this scenario:

User’s Identity

BDC Identity

Impersonate Windows Identity

Impersonate Custom Identity

Also learn about how to use the Secure Store Service available in SharePoint Server 2010 to create target applications to solve the double-hop problem. And near the end of this video, step through a couple of troubleshooting examples.





SharePoint 2010 Kurulumu için Servis Hesapları

Merhaba,

SharePoint 2010 kurulumu çok zor bir iş olmasa da  başlangıçta doğru planlama yapılmadığı takdirde ileride düzeltmesi çok zor olan sıkıntılar oluşturabiliyor. Bunların başında kurulum sırasında kullanılacak servis hesapları ve bu hesapların yetkileri geliyor.

SharePoint kendi servisleri için birbirinden bağımsız en az üç hesap istiyor. Bunları kısaca izah edeyim;

İşlevi Örnek Hesap Adı Açıklama
SQL Servis Hesabı spsql Sql servisinin çalışacağı hesap
Kurulum Hesabı spsetup SP kurulumunun yapılacağı hesap
Farm Hesabı spfarm SP sunucusunun yönetimi ve servisleri için kullanacağımız hesap

Not: Ayrıca her SharePoint servisi için bir hesap oluşturarak bunlara ayrı yetkiler verebiliriz. Bu bize ekstra bir güvenlik sağlayacaktır.

sharepoint2010_setup

Şimdi hesapları nasıl kullanacağımıza bakalım;

SQL Servis Hesabı – spsql

Bu hesabı domain user olarak yaratıyoruz ve başka hiçbir özel yetki vermiyoruz. Güçlü bir şifre vererek şifresinin hiç değiştirilmemesini seçmeyi tavsiye ederim. Sql üzerinde ayrıca elle yetki vermek zorunda değilsiniz. Kurulum sırasında gerekli yetkileri alacaktır. Bu hesap MSSQLSERVER ve SQLSERVERAGENT servislerini çalıştıracak. Hesabın ayrıca Local Admin gurubuna alınmasına gerek yok.

Kurulum Hesabı – spsetup

Bu hesap SharePoint kurulumunda kullanacağımız ve elle bazı yetkileri önceden vermemiz gereken hesaptır. Öncelikle bir domain user olması yeterli ancak tüm SharePoint yüklü makinelerde kurulumdan önce Local Admin olması gerekiyor. Sql makinesinde Local Admin yapılmasına gerek yok. Ancak Sql’de bu user’a Login açıp securityadmin ve dbcreator yetkilerini vermeliyiz. Sql kurulumu sırasında bu kullanıcıyı sysadmin olarak atayabiliriz ancak güvenlik sebebiyle tavsiye etmiyorum.

Farm Hesabı – spfarm

Son ihtiyacımız olan hesabı ise SharePoint kurulumu bittikten sonra çalıştırdığımız yapılandırma sihirbazının içerisinde kullanacağız. Bu hesabın da gene Domain User olması gerekiyor. Gene Sql de securityadmin ve dbcreatoryetkilerini alacak ancak otomatik olarak kurulum sırasında gerçekleşeceği için bizim elle vermemize gerek yok. Ayrıca bu hesap Sql’deki SharePoint veritabanlarında db_owner yetkisine otomatik olarak sahip olacak. Benim tavsiyem SharePoint kurulan tüm makinelerde Local Admin yetkisinin de verilmesidir, ancak Sql makinesinde bu yetkiye gerek yok.

Özet olarak toparlarsak;

Hesap Amacı Gerekli Yetkiler
SQL Server servis hesabı Aşağıdaki SQL Server servislerini çalıştırmak:

  • MSSQLSERVER
  • SQLSERVERAGENT
· Domain User
Kurulum hesabı Aşağıdaki kurulumları çalıştırmak:

  • SharePoint 2010 Setup
· Domain User

· SharePoint yüklü her makinede Local Admin yetkisi

· SQL Sunucuda aşağıdaki yetkilere sahip login

securityadmin fixed server role

dbcreator fixed server role

Eğer kurulumu Windows PowerShell cmdlets ile yapıyorsanız bu hesabı SharePoint databaseleri içindb_owner fixed database rolü olarak atamalısınız.

Server farm hesabı ve/veya Sql veritabanına erişim hesabı Aşağıdaki görevleri yapmak:

  • Sunucu yapılandırma sihirbazını çalıştırmak ve sunucu çiftliğini yönetmek.
  • SharePoint Central Administration Web site için application pool kimliği olmak.
  • Microsoft SharePoint Foundation Workflow Timer servisini çalıştırmak.
· Domain User

Aşağıdaki Sql yetkileri otomatik olarak verilecektir:

dbcreator fixed server rolü securityadmin fixed server rolü Tüm SharePoint veritabanları içindb_owner fixed database rolü

Umarım yardımcı olmuştur. Hepinize sorunsuz bir kurulum dilerim.

Kaynaklar;

http://technet.microsoft.com/tr-tr/library/ee662513(en-us).aspx

http://technet.microsoft.com/tr-tr/library/cc678863(en-us).aspx

http://andreasglaser.net/post/2009/11/18/Installing-SharePoint-Server-2010-on-Windows-Server-2008-R2-and-SQL-Server-2008-R2-Part-5-Administrative-and-service-accounts.aspx

http://sharepointgeorge.com/2010/installing-sharepoint-2010-privilege-service-accounts/

http://www.sharepointproconnections.com/article/sharepoint/Least-Privilege-Service-Accounts-for-SharePoint-2010.aspx


http://orcun.eceyurt.com/index.php/2011/01/15/sharepoint-2010-kurulumu-iin-servis-hesaplari/

Alıntı: 

20 Mayıs 2011

Sharepoint 2010 Liderliğe Oturdu!

IBM in liderliğinde giden yatay portal sıralaması eylül ayında Gartner’ın raporuna göre değişti.Sharepoint 2010 liderliği ele geçirdi.Gartner’ın referans raporuna şuradan ulaşabilirsiniz…

Alıntı:


Sharepoint 2010'da WSP dosyasının stsadm ile deploy edilmesi


Sharepoint 2010'da WSP dosyasının stsadm ile deploy edilmesi

Öncelikle 2010 stsadm.exe dosyası aşağıdaki lokasyonda yer alır.

 

cd C:\Program Files\Common Files\Microsoft Shared\Web Server Extensions\14\BIN

bu kısayolu c rootunuzun altında staadm olarak Environment Variables olarak tanımlayınız. Tanımladıktan sonra WSP dosyanızıda c: diskinizin altında roota kopyalayın sonrasında yazmanız gereken komut satırı ise şu şekilde

 

stsadm –o addsolution –filename Dosyaİsmi.wsp

işlemi doğru bir şekilde yaptıysanız ”Operation completed successfully.” mesajını alacaksınız. sonrasında deploy işlemi için  stsadm -o execadmsvcjobs komutunu çalıştıyorsunuz

 

Executing job-application-server-admin-service.

 

Executing solution-deployment-uit.sharepoint.webparts.wsp-0.

Operation completed successfully.

mesajlarını aldığınızda wsp dosyanız deploy olmuş olacak.

Kaynak:
http://muratatalay.wordpress.com/2010/12/03/matalay-%E2%80%93-murat-atalay-2/



Geliştirme için lokale kurulum - SharePoint 2010 Easy Setup Script

Eğer 64 bit bir Windows 7 işletim sisteminiz var ve kendi lokal makinenizde SharePoint çalışmak istiyorsanız, hemen Easy Setup Script i deneyin derim . Bu minik exe size, kendi geliştirme ortamınızı yaratmak için çok yardımcı olacak ...

Easy Setup Scripti İndir

Alıntı:

17 Mayıs 2011

Özel şirketler çalışanlarının birkaç işi birden yürütmesini istiyor

Türkiye’de özel şirketler çalışanlarının birkaç işi birden yürütmesini istiyor. Secretcv.com’un 1 Nisan-9 Mayıs arasında 44 bin kişinin katılımı ile gerçekleştirdiği İş Tanımı araştırmasına göreTürkiye’de, çalışanların yarısından fazlası görevi dışındaki işleri de yapıyor. Araştırmada Secretcvüyelerine “Şu andaki pozisyonunuzda iş tanımınızı biliyor musunuz?” sorusu yöneltildi. Katılımcıların yüzde 53’ü işleri olmayan birçok görevi de üstlenmek zorunda olduklarını, yüzde 10’u ise iştanımlarının zaman içinde çok değiştiğini ve artık bilmediklerini söyledi. Araştırmaya katılanların sadece yüzde16’sı iş tanımlarının dışına çıkmadıklarını, yüzde 19’u iş tanımlarının yapılmadığını ve yüzde 2’si ise iş tanımlarını hatırlamadıklarını belirtti.

Alıntı: Habertürk



09 Mayıs 2011

HTML5 Özelliklerini Tanıma : Modernizr js kütüphanesi

Modernizr, HTML5  Kütüphanesi

Modernizr, MIT lisanslı, açık kaynak bir javascript kütüphanesidir. Html5&CSS3 özelliklerinin desteklenip desteklenmediklerini belirler. Her zaman son sürümünü kullanmanız tavsiye edilir. Kullanmak için aşağıdaki <script>öğesini sayfanızın üst kısmına yerleştirin.

<!DOCTYPE html>
<html>
<head>
<meta charset="utf-8">
<title>HTML5'e Giriş</title>
<script src="modernizr.min.js"></script>
</head>
<body>
...
</body>
</html>

Modernizr otomatik olarak çalışır. Modenizr’ı başlatmak için modernizr_init() gibi bir fonksiyon yoktur. Çalıştığı zaman, Modernizr adında yeni bir genel nesne oluşturur. Modernizr, tanımladığı her bir sayfa için bir dizi Boolean özellikler içerir. Eğer tarayıcınız canvas apisini destekliyorsaModernizr.canvas özelliği true(doğru) olacaktır. Eğer desteklemiyorsa false(yanlış) olacaktır.

if (Modernizr.canvas) {
// bir kaç şekil çizelim
} else {
// canvas desteği yok
}

Javascript ile uğraşmada oluşturduğu css tanımları ile de kullanabilirsiniz:

HTML tagı altına bir çok CSS class ı ekleyen bu kütüphane, kullanacağınız CSS özelliğini client tarafındaki browser desteklemiyorsa yazılacak olan CSS bir if statement içerisinde kolayca yazımını sağlıyor.

Örnek verecek olursak bir div elementine çoklu arka plan vermek istiyorsunuz ancak bunu her browserda sorunsuz yapamazsınız. Hele ki IE6 da  . Şu tarz bir kodlama ile bunu kolaylıkla çözebilirsiniz.

div.kutu { width: 500px; } 
.multiplebgs div.kutu { background: url(altsol.jpg) bottom left no-repeat,
url(altsag.jpg) bottom right no-repeat,  
#ccc url(altorta.jpg) bottom center repeat-x; }
.no-multiplebgs div.kutu {
background: #ccc url(altbutun.jpg) bottom left no-repeat;
}
Hoşunuza gittiyse bu adresten indirip hemen kullanmaya başlayabilirsiniz. Bu hazır class ‘ların adlarını nasıl öğreneceğim derseniz de bu adresten faydalanabilirsiniz.

Kaynaklar:

07 Mayıs 2011

Bir Kitaptan Latif Notlar...(*)

Devletin çatısına can ve ruh veren halktır, millettir. Devletin amacı insanları sadece bir araya getirmek değil, onları güvenle bir arada ve iyi yaşamaları için gerekli maddi, manevi sosyal alt yapıyı, adaleti, eğitimi ve emniyeti sağlamaktır.

 

Fransız Mareşali Lyautay bir gün bahçıvanına, bahçeye muayyen bir ağaç dikmesini söyledi. Bahçıvan, mareşalin istediği ağacın ancak yüz senede olgunlaşacağını söyleyerek, itiraz etmek istedi. Mareşal Lyautay, bunun üzerine, ‘’ o halde, kaybedecek hiç vaktimiz yok.’’ dedi. ‘’ağacı bugün dik’’

 

Her devlet hiç vakit geçirmeden varlığını güçlendirmeli.

 

Devletin amacı, sadece vergi toplamak değildir. Hizmet üretmektir. Vergileri de, bu hizmetlerin üretilmesinde kullanmaktır. Milletin gücünü zorlayarak vergi toplamak ne kadar yanlış ise, toplanan vergileri israf etmek de o kadar yanlıştır.

 

Bir gece bir yerde demiryolu ile karayolu geçidinde bir kaza vukua geliyor. Demiryolu aleyhine dava açılıyor. Demiryolu avukatı, demiryolu kavşağının bekçisine soruyor;

 

‘’Kazanın vukuundan siz vazifenizin başında mıydınız?’’

‘’Evet.’’

‘’Feneriniz yanınızda mıydı?’’

‘’Evet, yanımdaydı efendim.’’

 

Hâkim herhangi bir ihmalsizlik görmediğinden, demiryolu bekçisinin suçsuz olduğu hükmüne varıyor. Bekçi ve demiryolunun avukatı beraberce mahkemeden çıkarlarken, bekçi avukata dönerek ‘’iyi ki’’ deyip, ekliyor ‘’karşı tarafın avukatı fenerin yanıp yanmadığını sormadı.’’

 

Çoğu devletler halktan istedikleri fedakârlıkları, kendi yönetimlerindeki bürokrasiden istememiştir. Devlet harcamalarını kısmadığı sürece, devlete olan güven zedelenir. Ekonominin tamiri zorlaşır. Devlet koruyucumudur, düzenleyicimidir, girişimcimidir, ayırt edilemez.

 

Saltanat hayatını sürdürebilmek için bazen Musa, bazen de Firavun rolünü üstlenen insanlara rast gelinir. Musa gibi konuşan, Firavun gibi iş yapan insanlar olamaz demek bile yanlış.

 

Devletin yeniden yapılanması doğru yönetimle, doğru yönetiminde doğru insanlardan oluşması ile mümkün olur. Yeni yapılanma zaman içinde ortaya çıkar. Reformu deformist zihniyetler ve yöneticiler yapamaz.

 

Değişimde, menfaat sahiplerini aşmanın yolları bulunmadıkça değişim gerçekleştirilemez. Bir büyük orkestrada bütün çalgı aletleri iyi çalışsa, ses verse, ahenk olsa dahi, şef elindeki çubuğa çok teknik ve ruhuyla yönlendirmeli. Birinin hatası hepsini berbat eder.

 

Her hali ve durumu göz önüne almak lazım.

 

Önemli bir devlet adamı, bir inek almak için çiftliğin birine gider, yaşlı çiftçiden satın almak istediği ineğin şeceresini, özelliklerini sorar. Çiftçi bilemez. İneğin ne kadar süt verdiğini, çıkan süt yağının miktarını sorar. Çiftçi yine bilemez. Sonra çiftçi şöyle der;

 

‘’Bu inek namuslu bir inektir. Kendisindeki bütün sütü size verecektir. Ona güvenin.’’

 

Bir misyoner olan Charles R. Watson’ın meslektaşlarına şunu önerdiği söyleniyor:

 

‘’misyonerlerin güvercinler gibi masum olması gerekiyor. Fakat buda onların yılanlar gibi kurnaz olmalarına engel değildir.’’

 

İnsanların farklılıklarını görüyoruz.

 

Bir toplumda nimetleri bir takım elit paylaşıyor, külfetleri fakirler, fukaralar, güçsüzler çekiyorsa ve o ülkede ne yapılması lazım geldiği tartışılmamış ve düşünülmemiş ise; o ülke gelişmemiş, oligarşi ile idare ediliyor demektir.

 

Kamu vicdanı tık tık atmalıdır. Kamunun hakkını savunuyor gözükerek, kamunun haklarını gasp etme fırsatlarını veya yetkilerini gözleyip, kollayanları tarihi seyir içinde her ülkede ve her yerde görebilirsiniz. Çalıp çırptıklarının günahlarından arınmak için, hayır kurumlarına bağışlar yapanları da araştırdığınızda ayırt edebilirsiniz.

 

Her bir birey devlet için kutsaldır. Her bir birey için devlet saygı değer bir varlıktır.

 

Abraham Lincoln başından geçen bir hikâyesini şöyle anlatıyor;

 

İş istemeye gelenlerin tavsiye mektuplarıyla birlikte gelmelerine çok kızardı. Bir keresinde, bu insanlardan bahsederken, havanın nasıl olacağını öğrenmek isteyen bir kraldan da bahsetmiş. Kral saray nazırına, hava nasıl olacak diye sorar. Nazır, iyi olacağını söyleyince, av partisi hazırlanır ve kral saray ekibi ile yola çıkar.

 

Yolda, eşeği üzerinde köyüne doğru yol alan bir köylüye rast gelirler. Köylü krala yağmur yağacağını söyledi. Kral gülüp, yoluna devam etti. Fakat çok geçmeden bardaktan boşalırcasına yağan yağmur kral ve maiyetindekileri sırılsıklam bırakmış. Kral sarayına döner dönmez, saray nazırını azletti. Yağmur yağacağını önceden söyleyen köylüyü huzuruna getirtti.

 

‘’Yağmur yağacağını nereden biliyordun?’’

‘’Ben bilmiyordum, haşmetim. Eşeğim biliyordu. Çünkü eşeğim, yağmurdan önce, kulağını daima yere doğru kor.’’

 

Kral köylüyü gönderdi ve eşeği saray nazırı yaptı.

 

Lincoln ‘’Ama kralın en büyük hatası bu oldu.’’ dedi.

‘’Çünkü o zamandan beri her eşek iş istiyor.’’ diye ekliyor.

 

Burada, işin ehline ve sahibine verilmesi hususunda bir yanlışlığın düzeltilmesi gerektiği vurgulanmış galiba.

 

Hz. Muhammed (S.) ''Kalpler Allah'ın kudret parmaklarından ikisi arasındadır. istediği gibi evirip, çevirir.''

 

Devlet sanatı sanatların en zorudur. 

 

Devlet idaresi zor iştir.

 

(*) - (Güçlü Devlet Yapısının Analizi. Dr. Mehmet Cavlı. Ankara Ticaret Odası Yayını. 2002)

 

Dr. Mehmet Cavlı  (dr.mehmetcavli@mynet.cavli)



03 Mayıs 2011

'E-imza'da yeni dönem

İnternet ortamında güvenli iş takibi için "e-imza" şart. Bu imza, şu an 170 bin civarında kişi ve kuruluş tarafından kullanılıyor ama görünen o ki yakın zamanda, hayatımızın vazgeçilmezi haline gelecek.

Nitelikli Elektronik Sertifika (NES) veya halk arasındaki kullanımıyla "e-imza" nedir? Kısaca, internet ortamında bizim biz olduğumuzu belgeleyen imzamız, mührümüz demek aslında. Ama teknik tarifi de şöyle yapılıyor: "Bir elektronik veriye eklenen ya da mantıksal bağlantısı bulunan, kimlik doğrulama amacıyla kullanılan elektronik bir veridir."

Elektronik işlemlerde kişinin kimliğinin tespitini sağlayan ve 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu uyarınca, "elle atılan imzayla aynı hukuki sonucu doğuran" e-imza, internet bankacılığında, kamu kurumlarına yapılan pek çok başvuruda ve yürütülen işlemlerde, elektronik yazışmalarda, hukuki işlemlerde, e-devlet ve e-ticaret uygulamalarında kullanılıyor. Söz konusu imza, bu işlemleri yaparken güvende olmayı, kötü niyetli kişilerden korunmayı sağlıyor.

E-imzanın hukuki geçerliliğinin olabilmesi için Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından yetkilendirilmiş Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcı'lardan (ESHS) alınmış olması gerekiyor. Türkiye'de şu an e-imza verme yetkisine sahip dört şirket ya da kuruluş var. TÜBİTAK, Türktrust (TSK Elele Vakfı), E-güven (Eczacıbaşı ve Türkiye Bilişim Vakfı) ve E-tuğra (Hüseyin Kuran).

E-imza alabilmek için noterlere ya da bu şirketlerden birine giderek kimlik tespiti yaptırıp ilgili sözleşmeyi imzalamak gerekiyor.

Kişiler olarak, halihazırda PTT şubelerinden alınan "e-devlet" şifresiyle bazı kamu hizmetlerine ulaşabilmek mümkün. Ancak zaman içinde pek çok hizmete e-imzasız ulaşmak mümkün olmayacak. Dolayısıyla ister istemez e-imza, hayatımızın vazgeçilmezi haline gelecek.

Mesela son olarak, 15 Nisan tarihinden itibaren, bütün tıbbi cihaz firmaları, belge ve ürün kayıt/bildirim işlemleri için e-imza sistemine geçtiler. Sebep TİTUBB (Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Bilgi Bankası) sisteminin yenilenmesi ve yeni sisteme giriş için e-imza şartı getirilmesi. Yeni kanuna göre, tıbbi cihaz firmaları kayıt işlemlerini, yeni ürün kayıtlarını ve daha pek çok resmi işlemi e-imza ile yapacaklar.

Bankalar, şu an Merkezi Kayıt Kuru-luşu'na bağlantılarını kurumsal e-imza ile yapmak zorundalar. Avukatların UYAP üzerinden dava açabilmesi, davalarının takibini yapabilmesi için e-imza şartı var.

2012'de yürürlüğe girecek yeni Türk Ticaret Kanunu'na göre, sermaye şirketlerinin tamamı bir yıl içinde web sayfası açmak zorunda olacak. Yeni kanunla, pek çok işlemi noter onayına gerek olmadan internet üzerinden e-imza ile yapma imkânı da getiriliyor. Dolayısıyla yakın gelecekte e-imza kullanımında patlama yaşanması muhtemel. Ve 2012'den sonra yeni bir dönem başlayacak bir anlamda.

E-tuğra Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Kuran, 6 yıl kadar ABD'de kaldıktan sonra bakanlığı döneminde Ali Coşkun'a "e-devlet müşaviri" olmuş, "e-devlet projesi"ne katkıda bulunmuş. Ali Coşkun'un bakanlığının sona ermesiyle birlikte de tekrar özel işine dönmüş. Kuran, 2006'da da E-tuğra'yı kurmuş. Kuran, "15 Ocak 2004 tarih ve 5070 sayılı yasa ile devreye giren e-imza peyderpey tüm kamu kurum ve kuruluşlarında kullanılmaya başlandı. En fazla kullanma alanı ise bankacılık sektörü oldu." diyor. Kuran, dünyada benzeri olmayan MERNİS Projesi'nin "e-imza" uygulamasına hız kattığını, bu hızla Türkiye'nin AB'yi geride bırakacağını belirtiyor.

E-devlet'in yaygınlaşmasıyla birlikte, vatandaşı ve şirketleri çileden çıkaran, vakit kaybına sebep olan bürokrasi de, kuyruklar da azalmaya başladı. Şirketler ve vatandaşlar bankacılık işlemlerini, elektronik yazışma ve iletişimini e-imza sayesinde oturduğu yerden yapabiliyor artık. E-imzanın devreye girmesiyle birlikte tatildeyken bile kişinin işini güvenli bir şekilde takip etmesi mümkün.

Dileriz, sağlanan tasarruf ve kaydedilen hıza paralel olarak, özellikle kamudaki hizmet kalitesi de artar.

Kadir Dikbaş