Google Analytics İzleme

08 Ağustos 2017

.Net - Entity Framework 6 hata detayını tespit etme


EF 6'da hata oluştuğunda detaylı mesajı görebilmek için iç innerexception'ları incelemek gerekiyor.

EF'de “An error occurred while updating the entries. See the inner exception for details” şeklinde hata verdiğinde aşağıdaki gibi ikinci innerexception bilgileri loglanarak görülebilir.


try
{
...
...
_context.SaveChanges();

             
            }
catch (Exception ex)
{
                Logger.Debug("ex.Message: " + ex.Message);
                Logger.Debug("ex.StackTrace: " + ex.StackTrace);

                if(ex.InnerException != null)
                {
                    Logger.Debug("ex.InnerException.Message: " + ex.InnerException.Message);
                    Logger.Debug("ex.InnerException.StackTrace: " + ex.InnerException.StackTrace);

                    if (ex.InnerException.InnerException != null)
                    {
                        Logger.Debug("ex.InnerException.InnerException: " + ex.InnerException.InnerException.Message);
                        Logger.Debug("ex.InnerException.InnerException.StackTrace: " + ex.InnerException.InnerException.StackTrace);
                    }
                }
                response.AddErrorMessage("İşlem esnasında hata oluştu. Hata detay mesajı: " + ex.Message);

}


Kaynak:
https://stackoverflow.com/questions/24214860/entity-framework-an-error-occurred-while-updating-the-entries-see-the-inner



09 Mayıs 2017

Sektörel - Yazılım geliştirmede en popüler metodoloji “çevik-scrum”

Yazılım Test ve Kalite Derneği’nin her yıl hazırladığı Türkiye Yazılım Kalite Raporu’nun 2017-2018 edisyonuna göre, şirketlerin yüzde 63’ü yazılım geliştirme yaşam döngüsü (SDLC) metodolojisinde öncelikli olarak çevik-scrum yaklaşımı benimsiyor.
Yazılım Test ve Kalite Derneği tarafından hazırlanan Türkiye Yazılım Kalite Raporu’nun 2017-2018 edisyonu açıklandı. “Çevik test” (Agile testing) konusuna odaklanan ve Türkiye’deki 200’ü aşkın şirkette görev yapan 300’den fazla BT profesyonelinin katılımı ile şekillenen rapor, çevik ortamlardaki test faaliyetlerine ilişkin önemli bilgiler içeriyor.
Raporun uluslararası yazılım testi konferansı TestIstanbul’daki lansmanında konuşan Yazılım Test ve Kalite Derneği Başkanı Koray Yitmen, şirketlerin yüzde 63’ünün yazılım geliştirme yaşam döngüsü (SDLC) metodolojisinde öncelikli olarak çevik-scrum yaklaşımı benimsediklerine dikkat çekti. “Şelale (waterfall) yüzde 44 ile ikinci sırada, çevik-kanban ise yüzde 22 ile üçüncü sırada bulunuyor” diye konuşan Yitmen, “Bu oranlarla en popüler yazılım geliştirme metodolojisi olduğu görülen scrum, özellikle finans, e-ticaret, telko ve hi-tech alanlarındaki şirketlerde tercih edilirken, şelale gibi geleneksel modeller finans, sigorta ve savunma gibi sektörlerdeki organizasyonların yarısından fazlası tarafından kullanılıyor” dedi.
“Çevik projelerde yazılım testi faaliyetlerinizden kim sorumlu?” sorusu yüzde 76 ile “yazılım test uzmanları/test mühendisleri/analistler” şeklinde karşılık bulurken, teknik test mühendisleri, iş/sistem analistleri ve yazılım geliştiriciler” diğer yanıtlar olarak öne çıkıyor. Şirketlerin yüzde 53’ü çevik projelerdeki test organizasyonlarını test için ayrılmış ekiplerin sorumluluğuna verirken, yüzde 20’si dağıtık bir yapıdaki test uzmanlarından yararlanıyor.
En büyük güçlük dokümantasyon
Çevik projelerde karşılaşılan güçlüklerin de sıralandığı rapora göre, ilk sırada yüzde 45’lik oranı ile dokümantasyon yer alıyor. Test otomasyonu (%43), test eforu tahmini (%30) ve test raporlama (%24) diğer faktörler olarak dikkat çekiyor. Şirketler, çevik test projelerinden elde edilen en değerli faydaların ilk üçünü ise toplam kalite yönetimi (%51), işbirliği (%42) ve testin etkinliği (%42) olarak sıralıyor.
Şirketlerin, çevik test uzmanlarının sahip olmalarını bekledikleri yetkinlik ve becerilerde ilk sırayı takım oyuncusu olabilme ve müzakere edebilme gibi soft skill’ler alırken, sıralama iş analizi becerileri, SDLC bilgisi, veritabanı becerileri, kesintisiz entegrasyon becerileri, kodlama becerisi ve bulut servislerine ilişkin beceriler şeklinde devam ediyor.
Rapordan elde edilen başlıca bulgular şu şekilde:
• Dijital dönüşüm BT stratejisini yönlendirmeye devam ettiği gibi, yazılım testi fonksiyonunu da şekillendiriyor.
• Çevik ve DevOps büyümesini sürdürürken, yazılım testi de buna uyumlu bir hamle yapıyor.
• Nesnelerin interneti (IoT), büyük veri, bulut ve mobilitenin ortaya çıkışı, hataların etkisini artırma potansiyeli ile yıkıcı güç etkisine sahip.
• Test ortamları ve test verisi yönetimi maliyetlerinin yönetilmesine ve düşürülmesine yönelik güçlükler günden güne daha ciddi bir hal alıyor.
• Kapsama maliyetlerinde bu yıl kaydedilen başarıya karşın, giriş seviyesi yazılım testinde verimliliği bulmaya yönelik süregelen ihtiyaç aynı şekilde devam edecek.
Türkiye Yazılım Kalite Raporu’nun tamamına www.turkishtestingboard.org adresinden ulaşılabiliyor.



25 Mart 2017

Visual Studio - StandardCollector.Service.exe yüksek ram kullanım sorunu

Visual Studio 2015 Update 3 güncellemesinden sonra herhangi bir MVC web uygulamasında çalıştığınızda arkada StandardCollector.Service.exe uygulaması yüksek ram(hafıza) kullanıyor.
Bu sorun için bir fix yayınlanmış.

Fix indirme:
Cumulative Servicing Release for Microsoft Visual Studio 2015 Update 3 (KB3165756)
https://msdn.microsoft.com/tr-tr/library/mt752379.aspx

Kaynak:
https://connect.microsoft.com/VisualStudio/feedback/details/2881677/when-running-vs-2015-standardcollector-service-exe-climbs-to-take-up-3-gb-of-memory


27 Şubat 2017

Sektörel - Gücün bileşenleri hard power’dan soft power’a doğru bir geçişe işaret ediyor

Gücün en önemli bileşenlerinden biri de dijital teknolojilerin kullanımı olacak. Bugün yapay zekanın günlük hayata inmesini, nesnelerin interneti sayesinde ışıkların yanmadığı fabrikaları konuşuyoruz. Tüm bunlar 100 yıldır alışılagelmiş ekonomik düzenin ve temel üretim felsefesinin kökten değişmesine zemin hazırlıyor. Bu değişimde doğru konumlanan ve teknolojik unsurları etkin kullanan oyuncuların da güçlerini artırması ve söz sahibi olmaları kaçınılmaz.Özetlemek gerekirse gücün bileşenleri hard power’dan soft power’a doğru bir geçişe işaret ediyor. Bu bileşenleri kendi kapasiteleri ve yetkinlikleri çerçevesinde konumlandıran oyuncular öne geçecektir. Gelecekte paranın yerine farklı değişim araçlarının kullanılması kaçınılmazdır. Bunun en somut göstergesi bugün bile günlük hayatımıza giren dijital/mobil ödeme sistemleridir. Ayrıca Bitcoin gibi sanal para birimleri oluştu ve kullanımda kendine yer bulmaya başladı. Hatta bu sistemin özünü oluşturan Blockchain teknolojisi sayesinde merkez bankalarından konvansiyonel finans kuruluşlarına tüm değer zincirinin rollerinin yeniden tanımlanacağına dair bir görüş de var. Bu çeşitlenmenin önümüzdeki dönemde de devam etmesini bekliyorum. Ancak hâlihazırda kullanmakta olduğumuz banknotların daha uzun bir süre geçerli olacağını tahmin ediyorum.
Diğer yandan daha bireysel bazda değerlendirirsem yepyeni unsurların “para birimi” olarak kullanıldığı bir dünyaya giriyoruz. Örneğin kişisel bilgiler... Bugünün bağlantılı ve mobil dünyasında kişisel bilgiler bir para birimi gibi. Ne kadar çok kullanırsanız bu hizmetler o kadar çok gelişiyor ve kolaylaşıyor. Örneğin telefonunuzun konum bilgilerini verdiğinizde konumunuza uygun teklifler geliyor. Ya da çok iyi hazırlanmış bir raporu okuyabilmek için bir siteye kişisel ve demografik bilgilerinizi vermeniz gerekiyor. Bu nedenle “privacy as a new currency” diyebiliriz.

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç

Alıntı:
http://www.finansgundem.com/haber/omer-koc-paranin-gelecegini-yorumladi/1171798

20 Şubat 2017

.Net ve SAP - "Class not registered ..." hatası


.Net 4.0 ile 32 bit SAP Interop dll'leri ile console uygulaması geliştirince aşağıdaki hata vermektedir. Bu hata console uygulamasının 64 bit olup, 32 bitlik sap interop dll'lerine erişememisindendir.
Bunun dolayı console uygulamasını x86 türü yapıp build etmeliyiz.

Çıkan hata mesajı:

Retrieving the COM class factory for component with CLSID {B24944D6-1501-11CF-8981-0000E8A49FA0} failed due to the following error: 80040154 Class not registered (Exception from HRESULT: 0x80040154 (REGDB_E_CLASSNOTREG)).


--
One standard failure mode is running this on a 64-bit operating system. This is 32-bit unmanaged code, you would indeed get the 'class not registered' exception. Project + Properties, Build tab, change Platform Target to x86.
--

Alıntı:
http://stackoverflow.com/questions/4021796/error-80040154-class-not-registered-exception-when-initializing-vcprojectengin
http://stackoverflow.com/questions/17985653/class-not-registered-error

.Net ve SAP - "Bad variant type" hatası

.Net 4.0 ile console uygulamasından interop SAP dll'lerini kullanıldığında "Bad variant type" şeklinde hata vermektedir.


Hata detayı:
Bad variant type
Source: wdtaocx
   at System.RuntimeType.ForwardCallToInvokeMember(String memberName, BindingFlags flags, Object target, Int32[] aWrapperTypes, MessageData& msgData)
   at SAPFunctionsOCX.ISAPFunctions.set_Connection(Object )


Çözümü:
Bu hatanın çözümü interop dll'lerindeki sap metodları tek thread içinde çağrılması gerektiğindendir. Zorlama ile tek thread içinde çalışması sağlanmalıdır.

Örnek çağrım:

--
var staThread = new System.Threading.Thread(() => MyMethod());
staThread.SetApartmentState(System.Threading.ApartmentState.STA);
staThread.Start();
staThread.Join();

This above code help the method to work as single thread and the connection is establish without any error.
--

Alıntı:
https://www.codeproject.com/Questions/618768/SAP-Logon-control-BAD-VARIANT-TYPE-issue-in-Window