"Api altyapısını ilk açan banka olduk”

Akbank, Türkiye'de ilk kez API altyapısını programcıların hizmetine açan banka oldu. API portal sitesi (https://apiportal.akbank.com) sayesinde dünyanın her yerindeki finans alanında uygulama geliştirmek isteyen kişi ve kuruluşlar API'lere erişip çalışmalarını yürütecekler. Oğuz, bu kuruluşlarla işbirliği yaparak kendilerinin de değişen teknolojiye hızlı şekilde adapte olmaya devam edeceklerini belirtiyor.


Akbank, girişimciler ve yazılım geliştiriciler için uygulama programlama arayüzünü (API) kullanıma açtı. İngilizce olarak hazırlayıp kullanıma açılan API portal sitesi (https:// apiportal.akbank.com) sayesinde dünyanın her yerindeki finans alanında uygulama geliştirmek isteyen kişi ve kuruluşlar API'lere erişip çalışmalarını yürütecek. Akbank Direkt Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Orkun Oğuz, "Finans alanında fikri ya da projesi olan tüm girişimcilerin, Akbank'ın API altyapısını kullanarak geliştirecekleri yeni uygulamalardan bazılarını müşterilerimizin hizmetine sunmalarını planlıyoruz" diyor. API portali, bireysel ya da küçük girişimcilerin yanı sıra kurumsal teknoloji şirketlerinin araştırma geliştirme birimlerine de açık olacak.


Akbank, API'lerini kullanarak uygulama geliştirmek isteyen ya da halihazırdaki uygulamalarına Akbank API ile yeni birtakım özellikler eklemek isteyen girişimcilerin, platforma üye olarak uygulamalarım kayıt etmeleri gerekiyor. Sonrasında Akbank tarafından sağlanacak "API Key" ile dokümantasyon incelenerek uygulama geliştirmek mümkün hale geliyor.

İNGİLİZCE SİTE

Akbank, geçtiğimiz aylarda FinTech konusunda gelişimi desteklemek amacıyla tüm uygulama geliştiricilerin diledikleri zaman ve mekanda girip çalışabilmeleri için Uygulama Programlama Arayüzü'nü (Application Programming Interface - API) açan ilk banka oldu. Akbank Direkt Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Orkun Oğuz, bu önemli projede müşterilerinin büyük yenilikler içeren ve fayda sağlayan teknolojik yeniliklerini her geçen gün daha da çok kullanmalarının etkili olduğunu belirtiyor.


"Akbank olarak dijital teknolojideki gelişmeleri hızla bankacılık ürün ve hizmetlerine uyarlayarak müşterilerimizin kullanımına sunmaya devam edeceğiz" diyen Oğuz, API portal sitesini İngilizce olarak hazırlayıp kullanıma açtıklarını belirtiyor. Oğuz, "İngilizce olarak hazırlayıp kullanıma açtığımız API Portal sitesi (https://apiportal.akbank.com) sayesinde dünyanın her yerindeki finans alanında uygulama geliştirmek isteyen kişi ve kuruluşlar API'lere erişip çalışmalarım yürütecekler" diyor.

YENİ UYGULAMALAR

Akbank'ın API altyapısını girişimcilere açmasının en önemli nedenlerinden biri de bu çalışmalardan ortaya çıkacak yeni uygulamaları takip edip hızla müşterilerinin hizmetine sunmak istemesi oldu. Oğuz, "Finans alanında fikri ya da projesi olan tüm girişimcilerin, Akbank'ın API altyapısını kullanarak geliştirecekleri yeni uygulamalardan bazılarını müşterilerimizin hizmetine sunmayı planlıyoruz. API portalimiz, bireysel ya da küçük girişimcilerin yanı sıra kurumsal teknoloji şirketlerinin araştırma geliştirme birimlerine de açık olacak" diyor ve ekliyor: "Bu kuruluşlarla işbirliği yaparak geliştirilecek uygulamalarla değişen teknolojiye en hızlı şekilde adapte olabilen, müşterilerine verdiği hizmet çeşitliliğini artıran ve ülkemizde küçük girişimcilere olanak sağlayarak gelişimi de hızlandıran öncü kuruluş olmayı sürdüreceğiz."

"EN İYİ ÇÖZÜMLERİ SUNACAĞIZ"

Türkiye'de ilk kez API altyapısını programcıların hizmetine açan banka olan Akbank'ın bundan sonraki hedefi en iyi bankacılık çözümlerini müşterilerinin hizmetine sunmak. Oğuz, "API atılımımızla müşterilerimize artık sadece kendi içimizde geliştirdiğimiz uygulamalarla değil, dünyanın her köşesinden iyi bir fikri olan herkesin ürettiği çözümleri hızla adapte ederek en iyi bankacılık çözümlerini ulaştırıyor olacağız" diyor. Oğuz, teknolojiye yaptıkları yatırımlarla en yeni teknolojileri kullanarak geleceğin bankacılık anlayışını bugüne taşıdıklarını belirtiyor. Oğuz, şöyle konuşuyor: "Müşterilerimiz için hazırladığımız tüm bu yenilik ve avantajları, yüksek nitelikli teknik ve bankacılık ekibimizle ileri teknoloji kullanarak gerçekleştiriyoruz. Akbank API altyapısını dijital uygulama programcılarının kullanımına açarken öncelikle onlara, istedikleri yerden ve zamanda ulaşabilecekleri en yeni donanım ve yazılıma sahip gelişmiş bir laboratuvar sunmuş olduk. Biz de uzman ekibimizi büyük ölçüde genişletme olanağını bulduk. Bu yeni adımla, müşterilerimize en iyi ve yeni uygulamaları, en hızlı biçimde ulaştırmaya devam edeceğiz."

KİMLER KULLANABİLİR?

API altyapısı hizmetinden, siteye kayıt olan herkes herhangi bir sınırlama olmadan yararlanabiliyor. API altyapısını kullanmak isteyen tüm programcılar, mail ve temel kullanıcı bilgileriyle hızlı ve kolayca kayıt olarak, servislere ait tüm doküman ve detaylı bilgilere ulaşabiliyor, örnek kodları görebiliyor ve yazılan kodları test ortamında deneyebiliyor. Oğuz, dünyada Facebook'un API alanında en yaygın uygulama alanına sahip teknoloji şirketi olarak öne çıktığını belirtiyor. Facebook yaklaşık 13,5 milyon kullanıcısına API izinleri veriyor ve bu sayede girişimcilerin yeni uygulamalar geliştirmelerini destekliyor. Facebook'un yanı sıra Google, Tvvitter gibi sosyal medya platformlarının da benzer uygulamaları bulunuyor. Oğuz, Türkiye'de ise Akbank'ın bankacılık sektöründe API altyapısını açan ilk banka olduğunu belirtiyor.