Google Analytics İzleme

28 Aralık 2012

Sektörel - TSE “1.Bilişim Teknolojileri Standardları Konferansı” düzenledi

TSE tarafından Rixos Otel’de düzenlenen ve 600 kişinin katıldığı 1.Bilişim Teknolojileri Standardları Konferansı’nda konuşan TSE Başkanı Hulusi Şentürk, bilgi güvenliği konusunda yapılan çalışmaların her geçen gün arttığını belirterek, söz konusu çalışmaların son yıllarda artan siber ataklar ve saldırılara odaklandığını ifade etti.

TSE Başkanı Hulusi Şentürk; “Siber Savaşlara” karşı “Siber Güvenlik ve Savunma” stratejileri geliştirmenin ve tüm ülkeler için “Kritik Altyapılar” olan bilgi ve iletişim, enerji, finans, sağlık, gıda, su, ulaşım, savunma, kamu güvenliği, nükleer biyolojik ve kimyasal tesislerin siber saldırılara karşı korunması için gereken tedbirlerin alınmasının çok önemli olduğunu söyledi.

TSE tarafından Rixos Otel’de düzenlenen ve 600 kişinin katıldığı 1.Bilişim Teknolojileri Standardları Konferansı’nda konuşan TSE Başkanı Hulusi Şentürk, bilgi güvenliği konusunda yapılan çalışmaların her geçen gün arttığını belirterek, söz konusu çalışmaların son yıllarda artan siber ataklar ve saldırılara odaklandığını ifade etti.

Günümüzde savaşların topla, tüfekle değil, ülkelerin bilgi sistemleri hedef alınarak yapıldığını belirten Şentürk, yapılan siber saldırıların "Siber Savaş" olarak adlandırıldığını kaydetti.

TSE Başkanı, siber dünyanın, kara, hava, deniz ve uzayın ardından beşinci cephe olarak ilan edildiğini anlatarak, "Bilgi güvenliği konusunda birçok ülke savunmanın yanı sıra saldırı kapasitesini de oluşturdu" dedi.

Siber savaşlara örnekler veren Şentürk şunları kaydetti:  "Dünyada artık 'Siber Saldırı', 'Siber Güvenlik', 'Siber Ordu', 'Siber Terörizm', 'Siber Bakan', 'Siber Savunma' terimleri sıklıkla kullanılmaktadır. 2010 Kasım ayında ABD'de 'Wikileaks' olarak adlandırılan gizli diplomatik ve askeri belgelerin ifşası, 2007 yılında Rusya-Estonya siber savaşı, İsrail, Gürcistan, Kore Siber saldırıları ve Amerika'da Siber Ordu Komutanlığının kurulması, siber savaşların dünyadaki örneklerinden sadece birkaçıdır."

Nükleer, biyolojik ve kimyasal tesislerin fiziksel yöntemlerle değil, uygulama ve otomasyon yazılımlarıyla uzaktan kontrol edildiğini anlatan TSE Başkanı, uzaktan kontrolün hız ve performans kazancı sağlarken, kötü niyetli kişi ve kurumlar için de "Siber Saldırı" ortamı haline geldiğini vurguladı.

Güvensiz, test edilmemiş yazılımlar ve donanımlar yüzünden "Kritik Altyapılarda" telafi edilemeyecek maddi kayıplar yaşanabildiğini belirten Şentürk, TSE’nin “Siber Güvenlik” alanında, Ürün Belgelendirme Merkez Başkanlığı Bilişim Teknolojileri Belgelendirme Müdürlüğü olarak, "TS ISO/IEC 15408: Bilgi Teknolojisi Ürün Güvenliği-Ortak Kriterler" belgelendirmesi yaptığını ifade etti.

Ortak Kriterler Belgelendirme Sistemi

Ortak Kriterler Belgelendirmeleri'nin Siber Güvenlik alanında Türkiye'nin attığı en büyük adımlardan biri olduğunu vurgulayan Şentürk, TSE'nin, 2003 yılında 26 ülkenin taraf olduğu CCRA'yı (Ortak Kriterler Tanıma Anlaşması) imzalayarak üye ülke olduğunu, 2010 yılında ise bu alanda  "Sertifika Üreticisi" ülke unvanı aldığını söyledi.
Başkan Şentürk, siber güvenlik alanında en geçerli ve kuvvetli savunma teknolojilerinden biri olan Ortak Kriterler Belgelendirmelerinde TSE’nin “Sertifika Üreticisi” üye statüsünü kazanmasıyla birlikte Enstitü’nün Bilişim Teknolojisi ürünlerine uluslararası geçerliliğe sahip Ortak Kriterler sertifikaları verme hakkı elde ettiğini, böylece yerli üreticilere de ihracat imkanı sağlandığını belirtti.

Şentürk, TSE'nin Bilişim Teknolojileri Belgelendirmelerinde, BT Ürün Güvenliği Ortak Kriterlerinin yanı sıra daha birçok BT standartlarında uluslararası belgelendirmeler yaptığını ve böylelikle yazılımların ve BT ürünlerinin siber saldırılara karşı daha güvenilir, performanslı, kaliteli olmasının sağlandığını kaydetti. TSE Başkanı, "2013 başında faaliyete geçecek TSE yazılım test laboratuvarının da açılması ile birlikte, Enstitümüz Bilişim Teknolojileri ve Siber Güvenlik alanında ülkemize çok kıymetli hizmetler vermeye hızla devam edecektir" dedi.

Şentürk, TSE'nin liderliğinde, üniversiteler ve ilgili kamu kurumlarının katkılarıyla, "Akıllı Kart Güvenliği Türkiye Konsorsiyumu” kurulacağını ve bu konudaki teknik çalışmaların devam ettiğini de sözlerine ekledi.

TSE Genel Sekreteri Üzeyir Karagöz: “Bilgiden Daha Değerli Herhangi Bir Sermaye Yok”

 TSE Genel Sekreteri Üzeyir Karagöz ise konferansta yaptığı konuşmada, tarihten bugüne her çağda bilginin büyük önem taşıdığını ifade ederek, bilgiden daha değerli herhangi bir sermaye bulunmadığına işaret etti.

Bilişim teknolojileri sayesinde bilgi paylaşımının artık çok hızlı bir şekilde yapıldığını ve insanların hayatını kolaylaştırdığını vurgulayan TSE Genel Sekreteri, "Hızlı bilgi transferi tüm dünyada hizmet maliyetlerinin düşmesine, hayat standartlarının yükselmesine fayda sağlıyor" diye konuştu.

Bilgiyi paylaşmak kadar bilgiyi korumanın da önemli olduğuna dikkati çeken Karagöz, kurum ve kuruluşların bilgilerinin kötü niyetli kişilerin eline geçmesi durumunda ortaya çıkacak maliyetlerin çok büyük olabileceğini vurguladı.

Siber saldırılara karşı alınması gereken önlemler, Ulusal Koruma Profilleri, yazılım ve bilişim teknolojileri ürünlerinin nasıl daha güvenli, yüksek performanslı ve kaliteli olacağı konularının ele alındığı konferansın kapanışında katılımcılar arasından yapılan kura çekimi sonucu 3 kişiye ipad verildi.

Alıntı:
http://www.tse.org.tr/haberler/2012/12/06/tse-1.bili%C5%9Fim-teknolojileri-standardlar%C4%B1-konferans%C4%B1-d%C3%BCzenledi-


24 Aralık 2012

Javascript - JSON.stringify() işlevinin IE 6 ve 7'de çalışmaması

Json objesini string olarak dönüştürebilmek için JSON.stringify() işlevini kullanıyorum. Bu işlev browser'lar tarafından native olarak sağlanır. Ancak ie 6 ve 7 sürümünde bu JSON işlevi native olarak sağlanmaz. Şu şekilde hata vermektedir:

0x800a1391 - Microsoft JScript runtime error: 'JSON' is undefined

Bu sorunu çözmek için json2.js adında javascript eklentisi sağlanmış, guru Douglas Crockford tarafından. Bu eklentinin adresi:
https://github.com/douglascrockford/JSON-js/blob/master/json2.js

Ayrıca bir Nuget paketi de bulunmaktadır, visual studio için.

Bu json2.js dosyasını CDN'den de alıp kullanabileceğiniz kaynaklar bulunmaktadır.


Kaynaklar:

JSON on IE6 (IE7)
http://stackoverflow.com/questions/2503175/json-on-ie6-ie7

Is there a publicly available CDN that hosts JSON2?
http://stackoverflow.com/questions/2994577/is-there-a-publicly-available-cdn-that-hosts-json2
http://cdnjs.com/
http://forums.asp.net/t/1679926.aspx/1?json2%20js%20on%20ajax%20aspnetcdn%20com%20or%20other%20CDN


JSON.stringify Function (JavaScript)
http://msdn.microsoft.com/en-us/library/ie/cc836459(v=vs.94).aspx

Using native JSON
https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Using_native_JSON
https://developer.mozilla.org/en-US/docs/JavaScript/Reference/Global_Objects/JSON/stringify

Why does Javascript use JSON.stringify instead of JSON.serialize?
http://programmers.stackexchange.com/questions/164094/why-does-javascript-use-json-stringify-instead-of-json-serialize

Use jQuery.stringifyJSON rather than JSON.stringify
https://github.com/Atmosphere/atmosphere/pull/107

jquery equivalent for JSON.stringify [closed]
http://stackoverflow.com/questions/11118947/jquery-equivalent-for-json-stringify

JQuery: Send JSON Objects with an ajax request
http://www.intelligrape.com/blog/2010/06/11/jquery-send-json-object-with-an-ajax-request/

MVC3, jQuery and JSON.stringify
http://forums.asp.net/t/1766534.aspx/1





Html - span etiketi içinde img etiketi kullanımı ve dikey hizalama

Span etiketi içindeki img etiketin dikey olarak hizalı görünmesi için img etiketinin style bilgisini şu şekilde yaptım. Bu şekilde yapılmazsa biraz yukarıda görünmektedir.

<span id="spnUpdateGradeStatus" title="An error occurred."> <img style="vertical-align: bottom; display: inline;" id="imgError" src="/Content/assets/images/icn_alert_error.png"><a href="#">   Retry</a></span>

Kaynaklar: 
http://www.w3schools.com/cssref/pr_pos_vertical-align.asp
http://stackoverflow.com/questions/4672826/html-a-or-span-arround-img-buggy-rendering
http://www.fluther.com/34370/putting-an-ltimggt-in-a-ltspangt-is-ok-right/


21 Aralık 2012

Sektörel - 2013 yılında yazılım ekosistemini neler bekliyor?


Yıl sonuna yaklaştıkça 2012 değerlendirmeleri ve 2013 tahminleri de bir bir ortaya çıkıyor. Bugün de sizlerle 2012′nin yazılım ekosistemi için nasıl geçtiğini ve 2013′te nelerin beklendiğini konuşup, yazılım alanında global çapta dikkat çeken konu başlıklarını, şirketleri, programlama dillerini ve teknolojileri değerlendireceğiz.
2012′ye damga vuran konuların başında kuşkusuz big data -büyük veri- geliyor. Big data konusunda hizmet veren birçok şirket yıl içinde önemli yatırım haberlerine konu oldular. Hatırlarsanız biz de sizinle son olarak Cloudera‘yıpaylaşmıştık. Big data konusunun kendi içinde birçok alt başlığı bulunuyor ve bunların başında da e-ticaret, veri sanallaştırma, sosyal medya ve veri analizi geliyor diyebiliriz. Önümüzdeki yıl içinde de bu alt başlıkların her birinin gündemde olacağını söylemek şimdiden mümkün.
gartner-big-data
Bir diğer üzerinde durulması gereken konu da bulut bilişim. Amazon ve Dropbox haricinde 2012′de iCloud ile Apple ve Drive ile Google da zaten içinde oldukları pazarda büyük adımlar attılar. 2013 yılında internet sektöründeki büyük oyuncuların bulut bilişim yatırımlarının devam edeceğini, bu konuda satın almaların olacağını ve dikey olarak farklı modellerin türüyeceğini söyleyebiliriz.
Bulut bilişim konusuna paralel olarak PaaS (Platfrom as a Service) servislerin -örneğin Heroku,Engine Yard- de önemini devam ettireceğini ve Webrazzi’de de yer verdiğimiz Koding gibi modellerin yükselişe geçeceğini ekleyebiliriz.
Ayrıca bu yıl da birçok yazılım odaklı şirket dikkatleri üzerine çekti. Yıl içinde ilk yatırımını alankaynak kod yönetimi aracı Github, geliştiriciler için mobil uygulama geliştirme platformu Parse ve sunucu yönetimi ile izleme konularında çözümler sunan New Relic 2013 yılında da hakkında konuşulmaya devam edecek 3 yazılım şirketi konumundalar.

Programlama dilleri ve teknolojiler

PHP-Ruby-PythonÖzellikle Silikon Vadisi’nde yer alan internet girişimlerine baktığımızda 2013′de de Ruby, Python ve Node.js gibi teknolojilerin kullanımının hızla yaygınlaşacağını, aynı zamanda bu teknolojilerin Silikon Vadisi ve ABD dışında yer alan girişimleri de hızla ele geçireceğini söyleyebiliriz. Diğer bir konu da Freelancer.com ve oDesk gibi platformlar. Bu platformlar da değişen ihtiyaçlar doğrultusunda global olarak önemli bir alternatif konumuna gelecekler.
Programlama teknolojileri haricinde konuşulması gereken bir diğer konu da Responsive Design. Aynı projenin farklı platformlara -web, mobil, tablet, yüksek ve düşük çözünürlükler- uyumlu olarak çalışması anlamına gelen bu terim bir süredir hayatımızın içindeydi. 2013 yılında da responsive design’ı ve konu hakkında yardımcı araçları sıkça duyacağız gibi.
Gelelim mobile!.. Hatırlayacağınız gibi 2012 yılına damga vuran gelişmelerden biri de iOS 6‘nın çıkışı oldu. Her ne kadar iOS 6 penetrasyonunda henüz ciddi bir yayılma olmamasına ve özellikle harita konusunda yaşanan sıkıntılara rağmen Apple’ın iOS platformu hala geliştiricilere en çok para kazandıran ve “üst” seviyenin tercih ettiği mobil platfrom konumunda. Android ile Apple’ın savaşına Windows’un Windows Phone 8 ile katılıp katılamayacağı ise 2013 içerisinde yanıt bulacak en önemli sorulardan biri gibi duruyor.
Tabii ki sizler de yorumlarda düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz. Son olarak yıl içerisinde yazdığımız şu 3 yazıyı bir kez daha hatırlatalım: Türkiye IT sektörü ve işgücü durum raporu‘Veri tabanı’ cephesindeki değişimler ve gelecekte bizi neler bekliyor? ve IT’de nitelikli işgücü krizi ve çözümü.
Grafik: Gartner

20 Aralık 2012

Sektörel - TBMM Bilişim ve İnternet Araştırma Komisyonu, raporunu tamamladı

TBMM Bilişim ve İnternet Araştırma Komisyonu, bin onbir sayfadan oluşan raporunu tamamladı


Rapor, Bilişim Sektörünün Ekonomik Büyüklüğü, İnternet Kullanımının Bireysel ve Toplumsal Boyutu, Bilgi Güvenliği ve Bilişim Suçları, Bilgi Toplumu ve e-Dönüşüm ve İnternet Medyası olmak üzere 5 kısımdan oluşuyor. Raporda, bilişim sektörü, stratejik önem ve önceliğe sahip bir alan olarak değerlendiriliyor. Bu alandaki teknolojik araştırmaların desteklenmesi ve yatırımcılara vergi kolaylığı getirilmesi isteniyor. Adından da Bilişim Bakanlığı kurulması öneriliyor. Bilişim sektörünün potansiyelinin harekete geçirilmesi, bilişim sektörünün tek bir elden koordine edilmesi için söz konusu bakanlığın kurulmasının çok önemli olduğu belirtiliyor ve, “Özellikle kişisel verilerin korunması, bilgi güvenliğinin sağlanması, spektrumun etkin ve verimli kullanılması, ortak yerleşim ve tesis paylaşımı ile elektronik haberleşme altyapılarının kurulması ve geçiş hakları konusunda etkin görevler üstlenilmesi önerilmektedir.” deniyor.

    Raporda, Özel İletişim Vergisi’nde mobil ve sabit ayrımının kaldırılması, kademeli olarak indirime gidilmesi ve Özel İletişim Vergisi’nin tamamen kaldırılması önerildi. Raporda, Facebook ve Twitter gibi sosyal paylaşım, YouTube gibi video paylaşım ve Google gibi arama motoru hizmeti sunan firmaların Türkiye’deki faaliyetleri nedeniyle elde ettiği gelirlerin vergilendirilebilmesi ve bunlarla IP adreslerinin paylaşımı ve kişilik haklarının korunmasını teminen içeriğin çıkarılması gibi konularda işbirliği yapılabilmesi için, bunların Türkiye’de yetkili temsilcilik ve irtibat bürolarının oluşturulmasının sağlanması istendi. Bilişim suçlarına da değinilen raporda; bilişim, elektronik haberleşme ve siber suçlar alanında ihtisas sahibi hakim ve savcıların yetiştirilmesinin sağlanması ve bu alanlarda ihtisas mahkemelerinin kurulması önerildi. Bilişim ve elektronik haberleşme hukukunun bağımsız bir bilim dalı olarak kabul edilmesi ve bu konuya yükseköğrenim müfredatında yer verilmesi ve bu konuda lisans ve lisansüstü programların açılması gerektiği belirtildi. Gençlerin bilgisayar oyunlarına düşkünlüğünün olumlu ve olumsuz yanlarına da vurgu yapılıyor. Olumlu yanı güzeli bulma, rekabet duygusu, iç motivasyon ve özgüven olarak sıralanırken, olumsuz yanı hakkında şunlar söyleniyor: “Bilgisayar oyunları içerisinde en tehlikeli oyunlar olarak kabul edilen, filmlerde olduğu gibi insanın akıl, şehvet ve öfke duygusuna hitap eden, içerisinde yoğun olarak çözülmeyi bekleyen problemlerin, müstehcenlik ve şiddetin işlendiği oyunlardır. Bu oyunlarda, “ırkçılık” ve “din çatışmaları” gibi gizli propaganda unsurları da sıkça yer almaktadır.”

Alıntıdır.


17 Aralık 2012

Sektörel - Yazılım sektörü 4 yılda yüzde 75 büyüdü


Yerli yazılım sektörü, son 4 yılda yüzde 75 büyüyerek 2011 sonu itibarıyla 3,1 milyar liralık büyüklüğe ulaştı. Sektörün bu yılsonu itibarıyla büyüklüğünün 3,5 milyar lirayı aşması bekleniyor.

Türkiye'de yazılım yapan firmaların yüzde 46'sı İstanbul'da, yüzde 20'si de Ankara'da faaliyet gösteriyor. Ankara'da güvenlik ve savunma yazılımları ile kamu sektörüne yönelik yazılım geliştirme hizmetleri sunan firmalar çoğunlukta bulunuyor.

İstanbul'da ise sistem yazılımları, mobil yazılımlar ve uygulama yazılımları üreten firmaların ağırlıklı olduğu görülüyor. İzmir ise daha çok uygulama yazılımı üretiyor. Söz konusu şirketler 50 ülkeye ve 12 serbest bölgeye yazılım ihracatı gerçekleştiriyor. Geçen yılsonunda yaklaşık 265 milyon dolar olan yazılım ihracatının bu yılsonunda 500 milyon dolara ulaşması bekleniyor.

Türkiye'de bilişim sektöründe ürün geliştiren firmaların neredeyse tamamı iç pazar taleplerine karşılık vermek için ortaya çıkan bağımsız yerli firmalar. Dolayısıyla iç pazar talepleri, bu firmaların faaliyet alanlarını belirliyor. Sektörde yazılım ürünü geliştiren firmaların neredeyse yüzde 50'si imalat, otomasyon ve yönetim alanında hizmet veriyor.

''Yazılımda mühendislik gücü olarak Avrupa'da ikinci sıradayız''

Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD) Yönetim Kurulu Başkanı Doğan Ufuk Güneş, yaptığı açıklamada, yazılım sektörünün gelişimi için öncelikle yerli yazılımlar ve uygulamaların özendirilmesi gerektiğini ifade ederek, ''Kamunun eşit seçenekler arasında yerli yazılıma pozitif ayrımcılık yapması sağlanmalı'' dedi.

Yerli yazılım sektörü olarak kendilerine çok güvendiklerini belirten Güneş, Türkiye'nin yazılım alanında mühendislik gücü olarak Avrupa'da ikinci sırada yer aldığını söyledi. Şu anda yazılım ihracatı konusunda Almanya ile ciddi görüşmeler içerisinde olduklarını dile getiren Güneş, ''Kamuda yerli yazılımların kullanılması bizim bu çıkışımızı güçlendirecek, adeta bize lig atlatacak'' diye konuştu.

Kaynak:
http://www.borsagundem.com/haber/4-yilda-yuzde-75-buyudu/124233


16 Aralık 2012

Yeni öğretmen modeli


Aras Marmara Eğitim Vakfı’nın düzenlediği bir toplantıda Öğretmenler Günü dolayısıyla ‘21. Yüzyılda Eğitim’ başlıklı bir konuşma yaptım.

Konuşmaya değişimden söz ederek başladım. Amerika’nın efsane Newsweek dergisi artık kâğıda basılmıyor; sadece dijital olarak internetten ya da tablet bilgisayarlardan okuyabiliyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı’nın aldığı serbest giysi kararı, rüya gibi bir şey. Ben haberi ilk okuduğumda yanlış okuduğumu düşünüp gözlerimi ovuşturdum. Çocukların okulun yanı sıra iş hayatına atılmalarının sosyal becerilerini, sorumluluk duygularını ve muhakeme yeteneklerini geliştirdiğini düşünüyorum. Çocuğum olmadan önce de mutlaka çocuğumu ilkokul yıllarında eczane, berber veya benzeri bir dükkânda çalıştırmayı ya da mutlaka bir tezgâh açtırıp bir şeyler sattırmayı düşünmüş ve konferanslarda da bunu önermiştim. Ne var ki, oğluma birkaç defa böyle işler yapmasını teklif ettiysem de hepsini reddetti. Ancak Amerika’da bulunduğumuz dönemde ünlü lego oyuncaklarının Türkiye’nin beşte biri fiyata satıldığını fark edince benden sermaye alıp bir miktar oyuncak aldı ve dönünce elektronik ticaret sitesi gittigidiyor.com adresinde satmaya başladı. 1990’larda benim hiç hayal etmediğim bir şekilde iş hayatının içine girmişti.

    Hayatımızdaki teknolojik ve algısal değişim gerçekten şaşırtıcı düzeyde. Yazının değişimle ilgili örneklerine devam etmeden 21. yüzyılda nasıl bir öğrenci arandığını paylaşmak isterim. Öncelikle iyimser ve motivasyonu yüksek öğrencilere ihtiyaç var. Çünkü iyi bir şeylerin yapılabileceğine inanmadığınız zaman harekete geçmiyorsunuz. Sıra dışı düşünen ve problemlere farklı yaklaşabilen insanlara ihtiyaç var. Çünkü uluslar artık hayal güçleri ve problem çözme becerilerine dayalı olarak dünyada sıralanıyor. Sorumluluk ve inisiyatif alan öğrenciler,  hayatlarına yön verebilme şansına sahip. Sorumsuz insanlar ne odalarını toplayabilir, ne ders çalışabilir, ne de yaşadıkları ülkeye katkıda bulunabilir. Dünyanın en başarılı insanları incelendiğinde hepsinin odaklandığı görülüyor. Kenan Sofuoğlu, motosiklet sporuna odaklanarak dünya şampiyonu oluyor. Sezen Aksu, politika değil, sadece şarkı yapıyor. Selçuk Erdem sadece karikatür çiziyor, Bahar Korçan moda yapıyor; örnekleri çoğaltmak mümkün.

    Kalıcı başarı için dürüstlük ve kişisel tutarlılık son derece önemli. Çünkü dürüst ve tutarlı olmayan insanlara güvenilmiyor. Bu arada merhamet etmek ve aynı zamanda problemleri çözmek empatiden geçiyor. Türkiye’deki şahane hayatlarımıza devam ederken dünyanın dört bir köşesinde açlık ve sefaletten sürünen insanlara empati duymazsak dünya aynı sıkıntıları yaşamaya devam eder. Artık çok iyi biliyoruz ki, dünyayı tek bir insan değiştirmiyor. Tek insanlar markalaşabilir ama arkalarında büyük bir ekip vardır. Thomas Edison’a da baksanız Acun Ilıcalı’ya da baksanız arkalarında dev bir ekip görürsünüz.

    Öğretmenlerimizin görevi, bu 7 karakter özelliğini çocuklarımıza kazandırmak. Ancak hemen akla gelen soru, acaba öğrencilerden önce öğretmenlerimiz bu karakter özelliklerine sahip mi? Konuşmam sırasında beni dinleyen yaklaşık 500 öğretmene bu soruyu yönelttim. Bu karakter özellikleri birer ders olsaydı, bir sınava girseydiniz, her bir dersten 10 üzerinden kaç alırdınız? İsterseniz siz de kendinizi bir sınayın: İyimserlik ve motivasyon; sıra dışı düşünme ve problem çözme; sorumluluk alma ve inisiyatif kullanma; odaklanma ve özdisiplin; dürüstlük ve tutarlılık; empati; takım çalışması ve işbirliği. Sanırım, birçok öğretmenin işe kendilerine bunları öğretmekle başlaması gerekiyor.

Melih Arat


15 Aralık 2012

Sistem - Windows 7 SP1'de Event ID 10 hatası

Yapılması gerekli adımlar şu şekildeymiş.

Event ID 10 is logged in the Application log after you install Service Pack 1 for Windows 7 or Windows Server 2008 R2
http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;en-US;2545227

Sistem - Windows 7'de Windows 7 Temel teması donuk, gri görünmesi ve seçilememesi

Windows 7 Temel veya Aero temaları donuk, gri ve seçilemiyor ise windowsun tema hizmetinde sorun var demektedir.


Kaynaklar:

Windows 7 Aero theme's “greyed out” - no found fix
http://superuser.com/questions/396580/windows-7-aero-themes-greyed-out-no-found-fix

How To Enable & Troubleshoot Aero Effects In Windows 7
http://www.makeuseof.com/tag/enable-troubleshoot-aero-effects-windows-7/

Windows 7 - Aero theme not working after reboot
http://www.sevenforums.com/themes-styles/151628-aero-theme-not-working-after-reboot.html

12 Aralık 2012

Telerik MVC Grid - Veri kaynağı Ajax ile bağlı Grid'deki ClientTemplate içinde koşullu gösterim

ClientTemplate içindeki kodlar client side tarafında javascript olarak çalıştırılmaktadır.

Örnek yazım şu şekilde oluyor:
Burada MasterId , canEnter ve canEnterText datasource'daki property'lerdir.


columns.Bound(r => r.MasterId)
                             .ClientTemplate(
                                "<# if(canEnter) { #>"
                                + Html.ActionLink("<#= canEnterText #>", "Index", "Steps", new { MasterId = "<#= MasterId #>" }, new { canEnter = "<#= canEnter #>" }).ToHtmlString()
                                +"<# } #>"
                                )
                             .Title("Action");



Kaynaklar:
http://www.telerik.com/community/forums/aspnet-mvc/grid/conditional-statements-inside-a-client-template.aspx
http://www.telerik.com/community/forums/aspnet-mvc/grid/columntemplate-inside-helper.aspx
http://mahaafifi.blogspot.com/2012/06/mvc-telerik-grid-conditional-client.html
http://stackoverflow.com/questions/9173809/extending-telerik-client-template-column-and-getting-the-values-passed-through
http://www.telerik.com/community/forums/aspnet-mvc/grid/conditianally-showing-content-of-a-clienttemplate.aspx
http://demos.telerik.com/aspnet-mvc/grid/templatesclientside


05 Aralık 2012

Telerik MVC Grid - Grid içinde kullanılan DrowDownList'de şu an kaydın değeri seçili olarak gösterme

Veri kaynağı ajax ile bağlanan Telerik MVC Grid'de
client tarafında javascript event'i içinde gerekli değeri dropdownlist'e atama yapmak gerekmektedir. Kendisi otomatik yapmaktadır. Şu anki kaydı kullandırmak adına ClientTemplate içinde Html.DropDownListFor kullanımına da izin vermektedir.


...
...

columns.Bound(r => r.LetterGrade).ClientTemplate(
                             Html.DropDownList(
                                "LetterGrade"
                                , new SelectList(Model.GradeSelectList, "Value", "Text", "<#= LetterGrade #>") // buradaki <#= LetterGrade #> tanımı nedense çalışmıyor, client event ile seçim sağlanıyor
                                , "Please Select..."
                                , new { studentID = "<#= StudentID#>", versionId = Model.VersionId, onchange = "UpdateGrade(this)", style = "width:120px;" }
                                ).ToHtmlString()
                                +
                                "<span id='spnUpdateGradeStatus'><span>"
                                ).Title("Letter Grade").Width(150);

...
...


Javascript fonksiyonu da şu şekilde olmalıdır:


<script>
    function UpdateGrade(currentObject) {
        //debugger;
        var currentValue = $(currentObject).val();
        alert(currentValue);
    }

    function OnRowDataBound(e) {
        $(e.row).find('#LetterGrade').val(e.dataItem['LetterGrade']);
    }

</script>

Kaynaklar:
http://jagadeesh7n.wordpress.com/2011/07/22/adding-dropdownlist-to-telerik-mvc-grid/