Google Analytics İzleme

26 Temmuz 2012

Sharepoint - İşe yarar resimlerim





Sharepoint 2010 Technology Stack


Sharepoint Server Architecture


Sharepoint Site Architecture



23 Temmuz 2012

Hayattan - Denize nazır, diploman hazır


Üniversiteye yerleştirme sınavlarının sonuçları açıklandı.

Yaklaşık 2 milyon gencin katıldığı sınavda öğrencilerin neredeyse yarısı matematikten hiç puan alamamış. Sekiz senelik eğitimin bakiyesi bu. Yaklaşık 200 bin genç ise sınavın tümünden sıfır puan çekmiş.

Lise eğitimi Türkiye'yi dünyaya rezil ediyor. Okul, sınıf, sıra, akıllı tahta, bedava (tablet) bilgisayar derdimize merhem olmuş değil. Araç ve gereç gerekli ancak derdimize merhem olacak olan öğretmenler, müfredat ve öğretme teknikleridir.

Bir defa iyi donanımlı, motivasyonu yükseltilmiş öğretmenler şart. Çalışma şartları ve maaşlar da dâhil birçok alanda iyileştirme şart. Bu bağlamda öğretmenlerin mesleki formasyonu da geliştirilmeli.

Öğretmenin ömür boyu devlet memuru olarak kalması da büyük bir yanlış. Bu, benim de dahil olduğum tüm memur, bürokratik kadrolar için geçerlidir. Ön kapıdan gireni bir ömrün sonunda arka kapıdan emekli eden sistemden performans beklenemez.

Evet, öğrencilerimizin aldığı lise eğitiminin temeli bu. Bir de geldiği yeri bırakıp girdiği yere bakalım. Her şeye rağmen sözüm ona bir yerleri kazanan öğrencilerin akıbeti var. Bu gençler için 'keşke bir yer kazanmasaydı' diyesim geliyor. Niteliksiz özel ve kamu üniversitesi furyası ile hükümet herkesi bir yere sokmaya çalışıyor. Üniversite deyince akıllarına sadece bina geliyor, zahir! Türkiye bir üniversite mezarlığına dönmüş durumda.

Ama sistem daha akademisyenine lisan öğretemiyor. Oysa örneğin, Almanya'da daha liseyi bitiren genç iki yabancı dili iyi derecede biliyor. Burada onun hocası olacak kişi bozuk plak gibi takılıp kalıyor. Hayat boyu memuriyet statüsü nedeniyle 20-30 sene bir lisan sınavını veremeyip de üniversiteden yardımcı doçent olarak emekli olma hakkı kimseye verilmemeli. Çünkü bırakın kavrayıp içselleştirmeyi, daha okumayı başaramamış bir öğretim üyesinin, bu ülkenin geleceğine kazandıracağı bir genç yoktur.

Nitelikli olarak üniversiteye giren öğrencilerimiz üniversitede alınıp çok yukarılara taşınamıyor. Çeperleri zorlanamıyor. Hocalar donanımsızlık nedeniyle öğrencilerini baskı altına alıyor. Öğrenciler de zaten derslere devam etmiyor. Geçen sene öğrencilerim arasında yaptığım bir anket, ağırlıklı ortalamanın sadece iki dersi düzenli takip ettiklerini, diğer derslere katılma gereği duymadıklarını gösterdi. Ve gördüm ki buna neden olan dersin adı ve içeriği değil, tümüyle öğretim üyesi. Hocaya saygı yoksa derse de girmek gerekmiyor. Hoca bu saygıyı uyandıracak. Ezberci, piyasadan kopuk, eğiticilik formasyonu olmayan, aklı dışarıda, şahsi işlerinde olan bilhassa yaşlı, eski nesil akademisyen tipleri üniversitede gençlerin de önünü kapatmış durumda. Emekli bile olmuyorlar ki gençler yerini doldursun. Derse gelmez, gelse anlatmaz, anlatacak yeni bilgisi de yok. Atamazsınız, satamazsınız.

Evet, öğrencilerimizin ağırlıklı olarak girdiği yerin encamı da böyle. Buradan ancak uzatmalı cahiller ile diplomalı işsizler ordusu çıkar. Üzüntümün kaynağı da bu. Zira onlar sadece biraz daha çok zaman kaybedecek, sadece biraz daha fazla ailelerinin umudunu sömürecek.

Bu şartlarda bir yerleri kazanan öğrencilerden en fazla yüzde 30'una 'iyi bir yer kazanmışsın, git oku' diyebileceğim. Bu yüzden ben üniversite adı vermeyeceğim. Tercihler, üniversite, bölüm ve programın şatafatlı adına ve imajına göre yapılmamalı. Programın içeriği ve bilhassa öğretim kadrosu incelenmeli.

Gençler gidip iyi sunumlar alsın, iyi sorular sorsunlar. Pazarlama yapan gösterişli bayanın gülen yüzünün reklam kokan kısmını bir kenara bıraksınlar. 'Denize nazır, diploman hazır' oyununa gelmesinler.

Bir dahaki yazıda gençlerin geleceğine yön verecek olan mesleki tercihler odaklı yazacağım.



İbrahim Öztürk

Alıntıdır.


18 Temmuz 2012

mvc 3 - decimal tipli field'lerin model validation esnasında binlik ayıracı ile çalışmama hatası

Örneğin;
Fiyat: 11.200
diye yazdığımda decimal tipli field'lerin model validation esnasında binlik ayıracı ile çalışmama hatası oluştu. Nokta ayıracı türkçe kültüründe binlik ayıracı, virgül ise ingilizce kültüründe binlik ayıracı olarak tanımlıdır.
Ancak nedense kültüre uygun şekilde yazsam da hep hata verdi.


Sorun phil haack tarafından da belirtilmiş, bir çözüm belirtmiş.


Kaynak:
Model Binding Decimal Values
http://haacked.com/archive/2011/03/19/fixing-binding-to-decimals.aspx

http://stackoverflow.com/questions/9980104/mvc-3-client-side-validation-model-binding-decimal-value-and-culture-different
https://github.com/jquery/globalize/issues/73
http://msdn.microsoft.com/en-us/library/gg416514(v=vs.108).aspx


Sektörel - Bilişimin devleri belli oldu

Bilişim 500’ün ilk üç şirketi Türk Telekom, Turkcell ve Vodafone oldu.


İnterpromedya’nın bu yıl 13. kez gerçekleştirdiği, Türkiye’de bilişim alanındaki tek kapsamlı araştırma olan Bilişim 500’ün sonuçlarına göre, 2011’de bilgi teknolojileri pazarı yüzde 12,7 büyürken, iletişim teknolojileri pazarı ise yüzde 1,9 küçüldü.

Şirketlerin net satış gelirlerine göre sıralandıkları Bilişim 500’de ilk 10’da yer alanlar sırasıyla Türk Telekom, Turkcell, Vodafone, Avea, TTnet, KVK Teknoloji, Genpa, İndeks Bilgisayar, Teknosa ve HP oldu. Tüm şirketlerin Ar-Ge harcamalarının toplam ciro içindeki payı yüzde 13’e yükseldi. Bilişimcilerin yüzde 65’i nitelikli insan kaynağı sıkıntısı çekiyor.

Türkiye’nin en büyük ilk 500 bilişim şirketinin yanı sıra pazar verilerinin ve CEO’ların 2012 hedeflerinin açıklandığı Bilişim 500 Töreni, 16 Temmuz 2012’de, İstanbul’da gerçekleştirildi. Törende 2011 yılı net satış gelirlerine göre ilk 10’a giren şirketlerin yanı sıra, donanım, yazılım, hizmet ve özel bölüm başlıkları altındaki 67 kategorinin birincilerine plaket sunuldu.

Araştırmaya göre ilk 10’daki şirketler sırasıyla şöyle: Türk Telekom, Turkcell, Vodafone, Avea, TTnet, KVK Teknoloji, Genpa, İndeks Bilgisayar, Teknosa, HP. Öte yandan son üç yılın en fazla büyüyen bilişim şirketi Biotekno ile son üç yılın en iyi performans gösteren şirketi Mobiltel dikkat çekti.

Araştırma bu yıl ilk kez Dijital Türkiye Platformu’nun içerik iş birliği ile gerçekleştirildi. Şirket tipine göre düzenlenen ve dokuz temel kategoride bilgi toplanan araştırmada kategori birincileri şöyle belirlendi: Türkiye merkezli üretici kategorisi: Exper, Uluslararası Türkiye dışı merkezli üreticinin Türkiye temsilcisi/satıcısı kategorisi: NCR, Sistem entegratörü kategorisi : Ericsson, Hizmet sağlayıcı: Digitürk, Telekom şirketi: Türk Telekom, Dağıtıcı kategorisi: KVK Teknoloji, Bayi: Akfa Bilişim, Perakende zinciri: Teknosa, E-ticaret şirketi: Portakal Teknoloji

Bilişim pazarı 2012’de 30 milyar doları aşacak
Araştırmanın Türkiye bilişim pazarına ilişkin ortaya koyduğu veriler, BT donanımı, yazılım ve hizmetleri içeren bilgi teknolojileri pazarının yüzde 12,7 büyüdüğünü; telekom donanımı ve taşıyıcı hizmetleri içeren iletişim teknolojileri pazarının yüzde 1,9 küçüldüğünü ortaya koydu. Bilgi ve iletişim teknolojilerinin toplamı olarak bilişim pazarının ise 2011’de yüzde 2 artışla 29 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaştığı tespit edildi. İnterpromedya yetkilileri, bilişim pazarının 2012’de yüzde 6 büyüyerek 30 milyar doları aşacağını tahmin ediyor. Büyüme tahmini bilgi teknolojileri pazarı özelinde yüzde 14,1 olarak bildirilirken, iletişim teknolojilerinde yüzde 2,6 olarak ortaya kondu.

CEO’lar 2012’de hedef büyüttü
Araştırma kapsamında ayrıca ilk 500’deki 446 bilişim şirketinin CEO’larının katılımıyla bir anket gerçekleştirildi. CEO’ların yüzde 55’i 2012 büyüme hedeflerini artırdıklarını belirtirken, hedeflenen sektörler arasından yüzde 50,4 ile kamu, yüzde 43,7 ile finans, yüzde 41,5 ile telekom ilk üçte yer aldı. Anket sonuçlarına göre şirketlerin yüzde 58’inin ar-ge yatırımı yaptığı tespit edilirken, ar-ge harcamalarının toplam ciro içindeki payının önceki yıla oranla yüzde 1 artışla yüzde 13’e ulaştığı gözlendi. CEO’lar en önemli sorunlarının başında nitelikli insan kaynağı sıkıntısını yüzde 65,2’lik oranla birinci sırada gösterirken, gündemlerinde yer tutan başlıklardan öne çıkanları sırasıyla markalaşma, çevrecilik, yeni sektörlere yatırım, ar-ge ve inovasyon yatırımları, sosyal sorumluluk ve reorganizasyon olarak saydı.

KATEGORİ BİRİNCİLERİ
Türkiye Merkezli Üretici Kategorisi ve Donanım Alt Kategori Birincisi : Exper
Türkiye Merkezli Üretici Yazılım: Turkcell Teknoloji
Türkiye Merkezli Üretici Hizmet: Hobim
Uluslararası Türkiye Dışı Merkezli Üreticinin Türkiye Temsilcisi/Satıcısı Kategorisi ve Donanım Alt Kategori Birincisi : NCR
Uluslararası Türkiye Dışı Merkezli Üreticinin Türkiye Temsilcisi/Satıcısı Yazılım ve Hizmet Alt Kategori Birincisi : SAP
Sistem Entegratörü Kategorisi ve Donanım, Yazılım, Hizmet Alt Kategorileri Birincisi : Ericsson
Hizmet Sağlayıcı: Digitürk
Telekom Şirketi: Türk Telekom
Telekom Şirketi Donanım: Alcatel-Lucent
Dağıtıcı Kategorisi ve Hizmet Alt Kategori Birincisi : KVK Teknoloji
Dağıtıcı Donnaım ve Yazılım Alt Kategori Birincisi : İndeks Bilgisayar
Bayi: Akfa Bilişim
Perakende Zinciri: Teknosa
E-Ticaret Şirkeri: Portakal Teknoloji

DONANIM
Sunucu : İndeks Bilgisayar
Sunucu Sistem Entegratörü: KoçSistem
Masaüstü Bilgisayar ve OEM : Datagate Bilgisayar
Masaüstü Bilgisayar ve OEM Sistem Entegratörü : Sentim Bilişim
Tablet ve Taşınabilir Bilgisayar: İndeks Bilgisayar
Tablet ve Taşınabilir Bilgisayar Sistem Entegratörü: Elips Elektronik
Tablet ve Taşınabilir Bilgisayar Dağıtıcı: İndeks Bilgisayar
Çevre Birimleri: İndeks Bilgisayar
Çevre Birimleri Türkiye Dışı Merkezli Üreticinin Türkiye Temsilcisi / Satıcısı : Bilgitaş Büro Makineleri
Veri yedekleme ve depolama donanımı : İndeks Bilgisayar
Ağ donanımı: Neteks
ATM ve POS Sistemleri: NCR
OT/VT: E-Kart
OT/VT Türkiye Dışı Merkezli Üreticinin Türkiye Temsilcisi / Satıcısı : Perkon
Görüntü ve ses sistemleri: Teknosa
Telekomünikasyon alt yapı donanımı: Ericsson
Telekomününikasyon alt yapı donanımı Türkiye Merkezli Üretici: Türk Prysmian Kablo
PBX santral: Karel
Mobil telefon: Genpa
Çeşitli donanım Türkiye Merkezli Üretici: İnform Elektronik
Tüketim Malzemeleri: Despec

YAZILIM
Güvenlik yazılımı: Infonet
Doküman/arşiv yönetim yazılımı: Hobim
CRM yazılımı:  Bizitek
ERP yazılımı: SAP
ERP yazılımı Türkiye Merkezli Üretici: Workcube
Mobil uygulamalar: Turkcell Teknoloji
Çeşitli iş uygulamaları: Türksat
Sektörel yazılım: Ericsson
Veritabanı yazılımı: Link Plus
Veri ambarı/İş zekası yazılımı: SAP

HİZMET
Danışmanlık : KoçSistem
Danışmanlık Türkiye Dışı Merkezli Üreticinin Türkiye Temsilcisi / Satıcısı : Elsys
Eğitim : İnfopark
Dış kaynak kullanım hizmeti : Bileşim Alternatif Dağıtım Kanalları
Çağrı merkezi hizmeti: Global Bilgi
Kurulum Bakım Destek hizmetleri : Ericsson
Internet hizmeti: Türk Telekom
Sabit telefon hizmeti: Türk Telekom
Alternatif operatör hizmeti: Turkcell Superonline
Barındırma Yönetim Hizmeti: KoçSistem
Mobil telefon hizmeti Operatör: Turkcell
Mobil telefon hizmeti Dağıtıcı: KVK Teknoloji
Katma değerli telekom hizmetleri: Biotekno
Yayın hizmeti: Digitürk

ÖZEL BÖLÜM
B2B e-Ticaret: İndeks Bilgisayar
B2C e-Ticaret: Hızlıal
Donanım İhracatı: Ericsson
Yazılım İhracatı: Ericsson
Hizmet İhracatı: Turkcell Superonline
Ar-Ge: Havelsan

Son Yılda En Fazla Büyüyen Bilişim Şirketi : Biotekno
Son 3 Yılda En İyi Performans Gösteren Bilişim Şirketi: Mobiltel

İlk 500 Bilişim Şirketi İlk 10
1.    Türk Telekom
2.    Turkcell
3.    Vodafone
4.    Avea
5.    TTnet
6.    KVK Teknoloji
7.    Genpa
8.    İndeks Bilgisayar
9.    Teknosa
10.    Hewlett-Packard

Kaynak:
http://finanshaber.mynet.com/detay/ekonomi/bilisimin-devleri-belli-oldu/80340

İş Hayatı - Kovulma korkusu çok çalıştırtıyor

İngiltere’de müdür ve yöneticiler arasında yapılan bir anket oldukça ilginç sonuçlar ortaya koydu.


Çok sayıda çalışan, yöneticilerinin fazla çalıştığını düşünür. İngiltere’de Chartered Managment Enstitüsü’nün 1,334 orta derecede yönetici ve müdür arasında yaptığı anketin sonuçları bu kanıyı doğrular nitelikte.

Ankete katılan yöneticilerin tamamı işlerini kaybetme korkusu nedeniyle gönüllü olarak fazla mesaiye kaldıklarını belirtirken, bu durumun aile yaşantılarını son derece olumsuz etkilediği konusunda da görüş birliği içerisindeler.

Katılımcıların üçte biri üzerlerinde bunaltıcı derece çok iş yükü olduğunu söylerken, aynı oranda katılımcı, daha iyi bir iş buldukları anda mevcut pozisyonlarından istifa edeceklerini ifade etti.

Her ne kadar çok çalışmanın sağlık üzerinde de yadsınamaz etkileri olsa bile, katılımcıların yüzde 43’ü ‘yöneticiler hastalıktan ötürü işe gelmemezlik etmez’ gibi yazılı olmayan bir kural olduğunu vurgulayarak asla hastalık izni kullanmadıklarını belirtti.

SAĞLIK SORUNLARI HAYATIN BİR PARÇASI
Ankete katılanların yüzde 20’si son bir yıl içerisinde depresyon geçirdiklerini ifade ederken, yüzde 60 oranındaki katılımcı da kronik yorgunluk problemi yaşamalarına rağmen uyku sorunu da çektiklerini ifade etti.

Çok çalışmanın hayatlarındaki diğer direkt etkiler sorulduğunda ise üçte iki oranında katılımcı, düzensiz çalışma saatlerinin çocuklarıyla ilişkilerini olumsuz etkilediğini söyledi.

Chartered Managment Enstitüsü’ne göre 2008’de yaşanan mali krizin ardından yöneticiler arasında ‘mevcutluk sendromu’ son derece artırdığı ortaya çıktı.

Mavcutluk sendromu ise yapacak bir iş olmamasına rağmen, üstleri etkilemek ve işe bağlılığını göstermek amacıyla ofiste uzun saatler geçirmek olarak tanımlandı.

Lancaster Üniversitesi Yöneticilik Okulu profesörlerinden Cary Cooper, işte yaşanan yoğun stresin davranış bozuklukları şeklinde kendini gösterdiğini belirtti.

Cooper ayrıca birçok yöneticinin konsantrasyon problemi çektiğini ve çabuk sinirlenen insanlara dönüştüğünün altını çizdi.

Kaynak:
http://finanshaber.mynet.com/detay/dunya/kovulma-korkusu-cok-calistirtiyor/80324

mvc 3 - Modelstate validation işlemi esnasında culture bilgisi değişmeme sorunu

MVC 3 uygulamasını çok dilli yaptım; kullanıcı türkçe ve ingilizce diye dil seçimi yapıyor sonra uygulamada seçilen dile göre culture ve görünüm bilgileri değişiyor. Ancak ModelState validation işlemi esnasında kullanılan culture bilgisi değişmiyor.

Çözüm olarak model binding olmadan önce currentculture ve currentuiculture bilgileri set edilmeliymiş. Dil atamayı yeni attribute tanımı ile sağlamıştım, ancak IAuthorization arayüzünü kullanarak model binding olmadan önce atama yapılması sağlanmış oluyor.


The model binder uses the CurrentCulture, not the CurrentUICulture when parsing dates. Also you haven't shown the code of this CultureAwareAction but chances are that it executes after the model binding so you are setting the culture too late.
If you want to ensure that it executes before model binding you could implement theIAuthorizationFilter interface:


public class CultureAwareActionAttribute : ActionFilterAttribute, IAuthorizationFilter
{
    public void OnAuthorization(AuthorizationContext filterContext)
    {
        // That's for displaying in the UI, the model binder doesn't use it
        Thread.CurrentThread.CurrentUICulture = new CultureInfo("es-MX");

        // That's the important one for the model binder
        Thread.CurrentThread.CurrentCulture = new CultureInfo("es-MX");
    }
}


Kaynak:
http://stackoverflow.com/questions/11022745/how-do-i-enforce-proper-globalization-behavior-for-view-models-containing-date-p?rq=1
http://stackoverflow.com/questions/7202607/mvc3-globalization-need-global-filter-before-model-binding?rq=1
http://stackoverflow.com/questions/10156154/net-mvc-international-dates-model-validation-from-posted-form
http://stackoverflow.com/questions/6629406/mvc3-globalization-not-set-for-modelstate-value-culture


16 Temmuz 2012

"Ben o maili görmedim" tarih oluyor!

Artık ticaret elektronik ortama tam uyum dönemine geçiyor. Artık atılan bir mail yasal bir tebligat haline dönüşebilecek.


Elektronik postayı alan kişi, "ben görmedim" veya "ben okumadım" bahanelerine sığınamayacak.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, 1 Temmuz'da yürürlüğe giren Yeni Türk Ticaret Kanunu'nda (TTK) yer alan Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) Sisteminin yasal ve güvenli yeni bir iletişim sistemi olacağını belirterek, ''Resmi, özel ve ticari her türlü belge veya yazı, kurum, kuruluş ve şahıslar arasında yasal, geçerli ve güvenli bir şekilde elektronik olarak paylaşılabilecek'' dedi.

Acarer, Kanun'un ''Tacir olmanın hükümleri'' başlıklı 18. maddesinde tacirler arasındaki ihbar ve ihtarların KEP Sistemi ile de yapılmasına imkan sağlandığını söyledi.

TTK'nın beyanlar, belgeler ve senetler başlıklı 1525. maddesinde KEP Sisteminin kurulması ve işleyişine ilişkin yönetmelik çıkarma yetkisinin BTK'ya verildiğini anımsatan Acarer, BTK tarafından hazırlanan KEP Sistemine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik'in 25 Ağustos 2011 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini anlattı. Aynı tarihte KEP Sistemi ile İlgili Süreçlere ve Teknik Kriterlere İlişkin Tebliğ'in yürürlüğe girdiğini belirten Acarer, ayrıca KEP Rehberi ve Kayıtlı Elektronik Posta Hesabı Adreslerine İlişkin Tebliğ'in de 16 Mayısta yürürlüğe girdiğini, böylece Kayıtlı Elektronik Posta sisteminin hukuki altyapısının hazır olduğunu kaydetti.

KEP SİSTEMİ NE GETİRECEK?
Çıkarılan yönetmelikte KEP Sisteminin ''Elektronik iletilerin, gönderimi ve teslimatı da dahil olmak üzere kullanımına ilişkin olarak hukuki delil sağlayan, elektronik postanın nitelikli şekli'' olarak tanımlandığını anlatan Acarer, KEP Sisteminin işleyişi ve getireceği imkanları şöyle açıkladı:

''KEP Sistemiyle resmi, özel ve ticari her türlü belge veya yazı, kurum, kuruluş ve şahıslar arasında yasal, geçerli ve güvenli bir şekilde elektronik olarak paylaşılabilecek gönderilip alınabilecek. KEP Sistemi, elektronik belge paylaşımı ve iletimi dışında çok çeşitli güvenli arşivleme gibi katma değerli servislerin de sunulabileceği, e-imza ve zaman damgasının yaygın ve yoğun olarak kullanılacağı yasal, geçerli ve güvenli yeni bir iletişim alanı olacak.

KEP Sistemi, bilinen elektronik posta hizmetine ilave olarak elektronik ortamda yapılan gönderilerin; kim tarafından gönderildiğini, gönderimin ne zaman yapıldığını, mesajın karşı tarafa ulaşıp ulaşmadığını, ulaşmışsa ne zaman ulaştığını, mesajın alıcısı tarafından okunup okunmadığını, okunmuşsa ne zaman okunduğunu, kesin olarak tespit edilmesini sağlayacak.''

İNKÂR TARİH OLUYOR
Acarer, işlemi yapan kişinin kimliğinin belirlenmesi, bilgi ve belgenin orjinalinin belirlenmesi, bilgi ve belgede sonradan değişiklik yapılıp yapılmadığının belirlenmesi, gönderilen veya alınan bilgi ve belge üzerinde yapılan işlemin zamanının tespiti, işlemi yapanın işlemi inkar etmesinin önlenmesi, güvenli haberleşmenin sağlanması, gizlilik prensiplerine uyulması, bilgi ve belgelerin güvenli bir ortamda saklanmasının KEP Sisteminin sağladığı imkanlar olduğunu kaydetti.

Kaynak:
http://finanshaber.mynet.com/detay/ekonomi/ben-o-maili-gormedim-tarih-oluyor/80280

15 Temmuz 2012

mvc 3 makale - Multiple types were found that match the controller named hatası

Yonetim adında Area açtım ve HomeController sınıfı ekledim, eklediğimde aşağıdaki hatayı aldım:

Exception Details: System.InvalidOperationException: Multiple types were found that match the controller named 'Home'. This can happen if the route that services this request ('{controller}/{action}/{id}') does not specify namespaces to search for a controller that matches the request. If this is the case, register this route by calling an overload of the 'MapRoute' method that takes a 'namespaces' parameter.

The request for 'Home' has found the following matching controllers:
GsmEgitimi.Web.Controllers.HomeController
GsmEgitimi.Web.Areas.Yonetim.Controllers.HomeController


Çözümü:
Global.asax dosyasında namespace belirterek gerekli çakışmayı engellemiş oluyoruz:


public static void RegisterRoutes(RouteCollection routes)
        {
            routes.IgnoreRoute("{resource}.axd/{*pathInfo}");

            routes.MapRoute(
                "Default", // Route name
                "{controller}/{action}/{id}", // URL with parameters
                new {controller = "Home", action = "Index", id = UrlParameter.Optional } // Parameter defaults
                , new string[] { "GsmEgitimi.Web.Controllers" }
            );

        }

Kaynak:
http://stackoverflow.com/questions/7842293/multiple-types-were-found-that-match-the-controller-named-home
http://stackoverflow.com/questions/8788014/multiple-types-were-found-that-match-the-controller-named-home-in-two-differ
http://ediblecode.com/blog/dot-net/asp-net-mvc/fixing-multiple-types-were-found-that-match-the-controller-named
http://forums.asp.net/t/1536381.aspx/1?Areas+Duplicated+controller+name
http://metinkacmaz.com/multiple-types-were-found-that-match-the-controller-named-makalesi/143.aspx



13 Temmuz 2012

sql server - yüksek boyutlu sql script dosyalarının çalıştırılması

150 mb gibi yüksek boyutlu sql scriptini Micrsoft SQL Server Management Studio ile çalıştırırken bellek taşma hatası vermekte ve script dosyası çalıştırılamamaktadır.

Bunun için konsol panelinden sqlcmd komutu kullanılmalıdır.
Kullanım örneği:
> sqlcmd -S mssql.domain1.com -i c:\dumpscript.sql -o c:\sonuc.txt -d db1 -U dbuser1 -P Pass1

-S: Sunucu adı
-i: Çalıştırılacak yüksek boyutlu sql script dosyası
-o: Sonuç bilgilerinin yazılacağı text dosyası
-d: Veritabanı adı
-U: Bağlantı için kullanılacak veritabanı kullanıcı adı
-P: Veritabanı kullanıcı adının şifresi

Kaynaklar:


sqlcmd Utility
http://technet.microsoft.com/en-us/library/ms162773.aspx
Run Transact-SQL Script Files Using sqlcmd
http://technet.microsoft.com/en-us/library/ms170572.aspx

http://stackoverflow.com/questions/431913/how-do-you-run-a-300mb-ms-sql-sql-file
http://stackoverflow.com/questions/40814/how-do-i-execute-a-large-sql-script-with-go-commands-from-c

http://serverfault.com/questions/147638/dump-microsoft-sql-server-database-to-an-sql-script
http://blog.sqlauthority.com/2011/05/07/sql-server-2008-2008-r2-create-script-to-copy-database-schema-and-all-the-objects-data-schema-stored-procedure-functions-triggers-tables-views-constraints-and-all-other-database-objects/



12 Temmuz 2012

İşte yeniçağın pazarlama reçetesi!


Unilever, Coca-Cola ve Xerox'un küresel pazarlama yöneticileriyle kısa aralıklarla söyleşi yapınca her birinden "yeniçağın pazarlama kurallarını" şirketleri açısından nasıl yeniden tanımladıklarını, yorumladıklarını dinledim. Marketing Türkiye'de tamamı yayınlanan söyleşilerden aldığım dersleri reçeteleştirdim, paylaşıyorum.

Unilever CMO'su Marc Mathieu: Pazarlamayı adeta yeniden icat ediyoruz

"Pazarlamanın kuralları yazıldığında bugün en şiddetli haliyle hayatımızı etkileyen pek çok şey yoktu. Bu nedenle pazarlamayı yeniden icat etmek gerekiyor." diyen Unilever küresel pazarlama yöneticisi Marc Mathieu, dün olmayan etkili kavram ve oluşumları şöyle tanımlıyor:

Sürdürülebilirlik ortada yoktu.

Gelişen ekonomiler; Brezilya, Hindistan, Çin ve Türkiye var olmaya çalışıyorlardı, potansiyelleri bilinmiyordu.

Teknolojinin de katkısıyla üretenlerle tüketenler arasındaki interaktivite bu boyutta değildi.

Bütün bunların üzerine yeni akımlar doğdu, trendleri belirleyen etkenler değişti. Sıralarsak;

Eskiden Batı'da üretilir Doğu'ya ihraç edilirdi, yani Batı üreten Doğu takip edendi. Şimdi her şey değişti. Doğu'dan rüzgâr daha güçlü esiyor, trendleri Doğu belirliyor.

İnsanların, toplumların değer yargılarını göz ardı ederek dayatılan pazarlama yaklaşımları artık işlemiyor. Bundan böyle en önemlisi değerlere saygı göstermek.

Değerlere saygı göstermek tamam ama daha da önemlisi, tüketicileriniz için değer yaratıyor olmanız. Değer yaratacak işler yapılmalı.

Daha fazla üretmek yerine yeteri kadar üretin çünkü israf, insanları kızdırıyor.

Pazarlamacılar, tüketicilerin sayılar ve harflerle ifade edilen birimler olmadığını, duyguları olan insanlar olduğunu aklından çıkarmamalı.

Sosyal medyanın etkisini küçümsemeyin. Sonuçlar zaten ortada.

Ürün satmak yerine bir hikâye oluşturun ve bu hikâyeyi insanlara anlatın, daha doğrusu başkalarınca anlatılmasını sağlayın.

Hikâyeleri anlatmak için paylaşım kanalları bulun, eğer bulmazsanız siz kendiniz oluşturun.

Ve unutmayınız ki, yeni kavramları moda diyerek takip etmek yenidünya düzeninde ölümcül hatalara neden olur. Yukarda söylenenleri pazarlama yöneticilerinize ezberletin, o da yetmez, şirket DNA'sına işleyin.

Coca-Cola CMO'su Joe Tripodi: Yeni pazarlama çağındayız, kurallar yeniden yazılıyor

Pazarlamacı doğuştan mı olur yoksa sonradan mı olunur tartışmasını başlatabilecek bir pazarlama zekâsına sahip Coca-Cola küresel pazarlama yöneticisi Joe Tripodi. Onun da değişen dünyadan etkilenerek kendine kerteriz aldığı pazarlama kuralları var;

Kafanızı kuma sokamazsınız. Sokaktaki kalabalık yani tüketiciler giderek güçleniyor. Siz ya bu kalabalığı görmez ya da onlardan korkarsanız, kitlenin ruhunu anlayamazsınız. İşte işiniz o zaman biter.

Lider önemli. Mesela bizde verilen hedef 10 yılda 2 katı büyümek olunca yapılan her şeye bir kez daha dönüp bakmak gerekiyor. Bunun adına devrim diyemesek de evrim diyebiliriz. Evrim de ne kadar zor olursa olsun kaçınılmaz oluyor. Gereklerini geç kalmadan yapmalısınız.

Coca-Cola çok sosyal bir şirket olmasına rağmen dahası gerekti. Tüketicilerle olduğumuz kadar distribütörlerimizle de yakın olduk çünkü son yıllarda distribütörlerimizle aramıza mesafe girmişti.

Sürdürülebilirlik hayatımıza girdi. Enerjiden su kaynağına, toplum sağlığından karbon ayak izine kadar her konuda agresif hedefler koyduk. Greenpeace, WWF gibi STK'larla ne işimiz olur derdik, şimdi birlikte çalışıyor, işbirliği yapıyoruz.

Mutluluk temamız hep bizimle birlikte olacak. Pozitif olun.

Şeffaf olmak hiç bu kadar önemli olmamıştı. Müşteriler, satın aldığı ürünün ne olduğunu mutlaka bilmek istiyor.

Çağrı merkezleri bundan böyle şikâyetlere en hızlı şekilde cevap vermek durumunda. Cevap alamayan tüketici şikâyetini başkalarıyla da paylaşıyor, tek şikâyet salgını başlatabiliyor.

Güven duymak, satın almak için en önemli tercih nedeni oldu. Markanızı güvenilir kılın.

Hikâyeleriniz olsun ancak tüketicileriniz artık bu hikâyelerin bir parçası olmak istiyor, hikâyeyi birlikte yazın ve bu kuralı asla unutmayın!

Hata yapmaktan korkmayın, yeter ki hatalarınızdan öğrenin.

Engagement/bağlılık, sadakatin ötesinde bir duygu ve onun yerini alıyor. Müşterilerinizle mutlaka bağlılık oluşturacak yollar, yöntemler bulun.

Değişim öyle hızlı ki ekiple demokratik bir ortamda iş yapmak bazen gecikmelere neden oluyor. Diktatör olun demiyorum ama sonuca ulaşmak için doğrudan iş isteyin, direktif vermekten kaçınmayın.

Xerox CMO'su ve Başkan Yardımcısı Cristina Carone: Markanızı yeniden konumlayın

Bana, "Kendini yeniden tanımlayan, çağın gereklerine ayak uyduran 3 şirket say!" deseniz biri mutlaka Xerox olur. "Hani o bildiğimiz fotokopi makinesi markası mı?" dediğinizi duyar gibiyim. Evet, biz dijat etmeyeli şirkette köprünün altından epey sular akmış. iPhone, iPad ve hatta internetin mucidi de Xerox dersem ne dersiniz? Şirketin DNA'sında buluşçuluk zaten mevcut, bu nedenle dönüşümü de hızlı olmuş. DRUPA'da baskı teknolojileri fuarında geçirdiğim zaman içinde ben de bu değişime hatta dönüşüme tanıklık ettim. Cristina Carone, "Hâlâ dönüşüyoruz." diyor ve dünü değil, geleceği anlatıyor.

Xerox da Unilever ve Coca-Cola gibi hikâyeler anlatıyor;

Teknoloji üreten, icat eden, buluşçu bir şirket olarak yollarına devam ediyor ama icatlarını kendi iş alanlarında değilse kıskanmayıp hizmete sunmak üzere satıyor. Bu modelle icatlarından da kazanıyorlar. Siz de satın!

Yenidünyanın gereklerine dikkat kesiliyor, ihtiyaçlara cevap veren ürün ve hizmetleri bulup sunuyorlar. Tüketici içgörüsünü her zaman dikkate alıyorlar.

Markayı dönüştüğü biçimle yeniden konumluyor ve bu yeni konumun iletişimini yapıyorlar. İletişimin önemine her zaman inanın.

Tüketicilerin insan olduğunu asla unutmayın, işi insanlar için yaptığınızı aklınızdan hiçbir zaman çıkarmayın.

Sosyal medyayı kullanın ancak ürününüzün hitap ettiği kitleye göre iletişim biçiminizi şekillendirin. Herkese aynı mesajı veremezsiniz, ancak farklı mesajlarınız aynı şeyi tekrarlamalı.

Yeniçağın pazarlama reçetesini yazıyorum

Aşağıda yazılanları kaçık ya da damlayla bir yıl boyunca almayacaksınız. Sonsuza değin kepçe ile almanızı öneriyorum. Ancak ara sıra değiştirebilirim. Ama neyi nasıl değiştireceğimi süre giden yaşam, teknoloji ve tüketici ihtiyaçları belirleyecek:

Tüketici dayatmadan hoşlanmıyor.

Bana hikâye anlatma dönemi bitti. Hikâyesi olan ürün ve hizmetleri içselleştirmekte zorlanmıyor, iyi hikâyelerin bir parçası oluveriyorlar.

Hikâyeleri kendi deneyimlerinden çıkarak yazmak ya da yazılırken işin içinde olmak istiyorlar.

En çok güven duymayı çok istiyor.

Şeffaf şirketlerin müşterisi olmak istiyor, sorumluluk sahibi şirketlerin bir parçası olmaktan mutluluk duyuyorlar.

Sadakat yerini engagement/bağlılığa bırakırken şimdiki duygular daha güçlü kaynaklardan beslenmek istiyorlar.

Ve en küçük hatanın bile sosyal medyada çığ gibi büyüyüp markanın başına bela olabildiğini unutmayın!

Günseli Ö. Ocakoğlu

Alıntıdır.

08 Temmuz 2012

sql server - Otomatik guid üretmek (Uniqueidentifier)


SQL Server’da özellikle dağıtık bir veritabanı yapısı (merge replication kullanan tasarımlarda olduğu gibi) tasarlıyorsanız, uniqueidentifier tipini kullanmak istersiniz. Uniqueidentifier tipindeki kolonlarda default değeri NEWID fonksiyonuyla oluşturursunuz. NEWID ile oluşturulan GUID değerlerinin MAC adresi olan network kartlı makinelerde çakışma yapmaması garanti edilmiştir. Böylelikle veritabanları arasında satır aktarımlarında ID çakışmaları sözkonusu olmaz.

Ama eğer uniqueidentifier tipindeki kolonunuzda bir clustered (sıralı) index varsa, önemli bir sorunla karşı karşıyasınız demektir: Oluşturulan her satır, NEWID rassal olarak değer oluşturduğundan ve verinin bu kolona göre sıralı olması gerektiğinden, tablonun herhangi bir yerine insert edilmek zorunda kalabilir. Bu da hem insert performansı üzerinde ve hem de zamanla indeksin yapısını bozduğundan select performansı üzerinde çok kötü bir etki yapacaktır.
SQL 2005′te bu durumu aşmanızı sağlayabilecek bir güzellik var: Kolonun default değeri olarak NEWID fonksiyonu yerine NEWSEQUENTIALID’yi kullanabilirsiniz. Yine bir GUID üretilir. Ama bu yeni değerin özelliği, kolon için önceden oluşturulmuş GUID’lerden büyük olmasının garantilenmesidir. Böylelikle clustered index’te bu kayıt her zaman sona eklenecektir. Yani daha önce bahsi geçen performans sıkıntılarının sebebi ortadan kalkmış olur.

Kaynak:
http://www.webmahsulleriofisi.com/veritabani-2/sql/sql-de-otomatik-guid-uretmek-uniqueidentifier/

07 Temmuz 2012

nopcommerce - veritabanını yeniden sıfırdan yükleme

nopcommerce v2.6 sürümü dosyalarını ftp ile yükledim. Veritabanını silip, yeniden başka ada sahip veritabanında tekrar yüklemem gerekti. Tabi bu adım hiç kategori veya ürün yüklenmemiş yani initial durum için geçerli.
Bunu yapmak için App_Data klasöründeki Settings.txt and InstalledPlugins.txt dosyalarını silip, hosting veya iis panelinden application pool'u yeniden recycle yapmalısınız. Sonra tekrar web adresini çağırdağınızda otomatik veritabanı yükleme işlevi çalışacak. Bu şekilde yeniden veritabanını ve kurulumu sağlamış olursunuz.

Kaynak:
http://www.nopcommerce.com/boards/t/14486/how-to-reinstall-fresh-database-with-sample-data-after-delete-the-existing-database.aspx
http://www.nopcommerce.com/docs/79/installing-nopcommerce.aspx
http://www.nopcommerce.com/docs/80/upgrading-nopcommerce.aspx


06 Temmuz 2012

mvc 3 - telerik mvc extensions grid kontrolünde guid tipinde alanı filitreleme

Telerik grid'de guid tipinde foreign key alanları filitreleme özelliği desteklemiyor.
Hata vermektedir.

Bunun için alternatif olarak guid tipinde değeri viewmodel'de yeni bir property oluşturup bu guid tipini string türüne çevirmek işimizi çözmektedir.

Örnek:
ViewModel'imiz:

public class vmAllocationWithAllFieldsToIndexForGrid
    {
        [DisplayName("Allocation GUID")]
        public Guid AllocationGUID { get; set; }

        [DisplayName("Room Type GUID")]
        public Guid RoomTypeGUID { get; set; }

        // ishak.kulekci 06.07.2012 telerik guid tipli foreign key ile filitreleme yapamıyormuş, string'e çevirmek gerekiyormuş
        [DisplayName("Room Type GUID")]
        public string RoomTypeGUIDWhichConvertString {
            get { return this.RoomTypeGUID.ToString(); }
        }

...
}

View kodumuz:


Html.Telerik().Grid<vmAllocationWithAllFieldsToIndexForGrid>()
 .Name("Grid")

.Columns(
    columns =>
    {
       
        //columns.ForeignKey(r => r.RoomTypeGUID, (List<SelectListItem>)ViewBag.RoomTypeSelectList, "Value", "Text").ReadOnly().Title("Room Type").Width(100);
        columns.ForeignKey(r => r.RoomTypeGUIDWhichConvertString, (List<SelectListItem>)ViewBag.RoomTypeSelectList, "Value", "Text").ReadOnly().Title("Room Type").Width(100);

..
}
)

Kaynaklar:
http://www.telerik.com/community/forums/aspnet-mvc/grid/filtering-and-sorting-on-foreign-key-columns.aspx
http://www.telerik.com/help/aspnet-mvc/telerik-ui-components-grid-troubleshooting.html#ServerError
http://demos.telerik.com/aspnet-mvc/grid/foreignkeycolumn





05 Temmuz 2012

mvc 3 - jqgrid width değerini auto veya 100% yapamama sorunu

jqgrid genişlik (width) bilgisi hep hesaplanmış olarak geliyor. AutoWidth=true ve ShrinkToWidth=false yapınca ilk yüklemede düzgün yerleşmesi sağlandı, ancak bu sefer browser resize edilince jqgrid resize olmuyor. Width değerini auto veya 100% bir türlü server-side tarafında yapılamıyor, atanıyor fakat client-side tarafında düzgün render edilmiyor. Bende jquery ile client tarafında sayfa yüklemesi tamamlanınca width değerlerini 100% yaparak sorunu giderdim.


<script type="text/javascript">
    $(document).ready(function () {

        // ishak.kulekci 04.07.2012
        // jqgrid'in width ayarlarını auto yaparsak browser resize olunca otomatik boyutlanıyor
        $(".ui-jqgrid").width("100%");
        $(".ui-jqgrid-view").width("100%");
        $(".ui-jqgrid-hdiv").width("100%");
        $(".ui-jqgrid-bdiv").width("100%");
        $(".ui-jqgrid-pager").width("100%");  

    });
</script>